Pucanj u stomak Srbije

17:37 27. 03. 2024. FoNet | Branko vučković

BEOGRAD - Odluka o eventualnom napuštanju članstva u Savetu Evrope može imati teške posledice po građane Srbije i sve ono što je garantovano u više od stotinu konvencija koje smo potpisali, ratifikovali i time uneli u naš pravni poredak, rekla je FoNetu prva ambasadorka Srbje u Savetu Evrope Slađana Prica, koja je tu funkciju obavljala šest godina.

Pretnje o napuštanju Saveta Evrope su pucanj, ne u nogu, već u stomak Srbije, upozorila je Prica i naglasila da bi o tome trebalo da se sprovede referendum među građanima Srbije i proveri da li su oni za to spremni.

Prema njenim rečima, to ne može biti jednostrana politička odluka bilo koga iz vrha vlasti, jer je u pitanju odricanje prava na demokratiju, vladavinu prava, zaštitu ljudskih i manjinskih prava, ali i prava u mnogim drugim oblastima.

Srbija je zemlja pristupnica više od 100 međunarodnih ugovora kojima se obavezuje na međunarodnom planu, ali i u bilateralnim odnosima, objasnila je Prica.

Kako je predočila, Srbija sebi ne može da dozvoli da ide u poništavanje svih tih prihvaćenih međunarodnih sporazuma.

Srbija bi eventualnim izlaskom iz Saveta Evrope izubila svaku mogućnost da se bori za ljudska prava svih ljudi na Kosovu, posebno srpske manjine, koja je teško ugrožena, "jer tamo gde nas nema, tamo se bez nas može“.

Prema njenom mišljenju, Srbija nije iskoristila sve proceduralne mogućnosti, niti je kroz Misiju u Strazburu delovala u proteklih 10 godina, od kada se pitanje članstva Kosova unosi na mala vrata.

Nije dovoljno iskoristila ni parlamentarno i političko delovanje kroz političke partije i grupacije političkih partija, ocenila je Prica i objasnila da Savet Evrope „ne zaseda po nacionalnom principu, već po političkim grupacijama“.

Takođe je ocenila da Srbija nije dovoljno ni lobirala kod svih država članica, niti je kroz Komitet ministara, Sekretarijat i Kongres lokalnih organa vlasti odlučnije sprečavala donošenje osnovne odluke iz prošle godine, kada je Kosovo podnelo zahtev za prijem.

Ako insistiramo na teritorijalnom integritetu i suverenitetu, odnosno vladavini nad čitavom teritorijom i ne priznajemo jednostrano proglašenu samostalnost Kosova, onda se sve obavezujuće konvencije moraju primenjivati na sve građane Srbije, poručila je Prica.

Eventualnim istupanjem iz Saveta Evrope, mi njima oduzimamo prava koja uživa 800 miliona građana Evrope, a time i poništavamo ta prava i državljanima Srbije, zaključila je Prica. (kraj) zvs/bv

Share: