Mediji: Vučić centar moći

14:05 31. 03. 2024. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Novu Vladu Srbije predvodiće ministar odbrane Miloš Vučević, a stručnjaci pretpostavljaju da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastaviti da određuje politiku, prenose danas nemački mediji.

Kako piše Dojče vele, veliki broj medija u Nemačkoj preneo je vest nemačke novinske agencije DPA da je Vučević imenovan za mandatara nove vlade u Srbiji.

U vesti koju je objavio i portal lista Cajt navodi se da je tri meseca posle parlamentarnih izbora Vučić svog bliskog partijskog kolegu imenovao za premijera.

Četrdesetdevetogodišnji advokat Vučević je potpredsednik Vlade i ministar odbrane od 2022. U maju 2023. izabran je i za predsednika desno-nacionalističke SNS, zamenivši Vučića u vrhu stranke. Vučević bi sada trebalo da nasledi dosadašnju šeficu vlade Anu Brnabić. Njegov izbor za premijera smatra se izvesnim jer SNS ima većinu od 129 od 250 poslaničkih mesta u parlamentu, navodi Cajt.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 17. decembra 2023. SNS je dobila oko 47 odsto glasova, a liberalno opozicioni savez Srbija protiv nasilja postao je druga najjača snaga sa oko 23 odsto.

Posle izbora, opozicija je iznela optužbe za prevaru, a Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju se takođe žalila da okolnosti glasanja nisu bile fer. Međunarodna posmatračka misija potvrdila je slučajeve nasilja, kupovine glasova i lažnih glasačkih listića. Bilo je protesta opozicije, tokom kojih su neki od demonstranata i pripadnike policije delom bili nasilni, piše Cajt.

Portal navodi da su i pored formalne promene vlasti, posmatrači i mnogi ljudi u Srbiji uvereni da će Vučić ostati neformalni i jedini centar moći u zemlji. Njegova pravna uloga kao formalnog šefa države mu prvenstveno daje ovlašćenja u vezi sa protokolom. Međutim, Vučić je od 2012. određivao politiku Srbije u različitim ulogama i nastavio da to čini kao predsednik od 2017. godine.

Kritičari optužuju Vučića za autoritarni stil vlasti, a medijima, pravosuđem i administracijom uglavnom upravljaju njegovi sledbenici. Prema navodima kritičara, Vučić zloupotrebljava vlast, policiju i tajne službe kako bi svoje poltičke rivale ekonomski upropastio i javno ocrnio.

U novembru 2023. Vučić je posle samo godinu i po dana raspustio parlament i raspisao nove izbore, takođe kako bi političke tenzije sa susednim Kosovom iskoristio u korist svoje stranke.

Srbija pregovara o pristupanju Evropskoj uniji od 2014. Međutim, za razliku od drugih kandidata za pristupanje, razgovori se odvijaju sporo. Predsednik Vučić svoju politiku usmerava i na bliske odnose sa Rusijom i Kinom, na šta EU gleda kritički, piše Cajt. (kraj) vbr/mk

Share: