Pomak u razgovorima

16:44 04. 04. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BRISEL - Specijalni izaslanik Evropske unije (EU() za Balkan Miroslav Lajčak izjavio je danas u Briselu, posle nove runde razgovora Beograda i Prištine o problemu dinara na Kosovu, da su uspeli da premoste određene praznine u predlozima dve strane.

"Bio sam domaćin još jednog razgovora dvojice glavnih pregovarača o privremenom rešenju za ljude ugrožene odlukom Centralne banke Kosova. Uspeli smo da premostimo određene praznine između predloga dve strane", naveo je Lajčak na društvenoj mreži Iks.

Lajčak je dodao da planira da uskoro nastave razgovor, zasnovan na idejama EU o kompromisu.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je prethodno da u današnjoj rundi razgovora nisu približeni stavovi o korišćenju dinara na Kosovu, zbog čega očekuje da Lajčak za desetak dana uputi poziv za novi susret delegacija Beograda i Prištine.

Petković je rekao novinarima u Briselu da su dve strane i dalje udaljene kada je reč o pitanju dinara, ali da je Beograd spreman da ide ka kompromisu, te će učiniti sve što je potrebno da se pronađe rešenje, sačuva mir, ali i da se ne ugroze srpski interesi na Kosovu.

S druge strane, glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi izjavio je da se Kosovo saglasilo sa predlogom Lajčaka po pitanju dinara, dok je Srbija zatražila dodatno vreme, jer nije imala ovlašćenja za odlučivanje. (kraj) vem/bdr

Share: