Svi izbori u jednom danu

20:27 05. 04. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Zajednički konsultativni odbor Srbije i Evropske unije (EU) usvojio je večeras deklaraciju kojom se izražava duboka zabrinutost zbog izveštaja o izbornim nedostacima i nepravilnostima tokom decembarskih izbora i pozivaju vlasti Srbije da uoči beogradskih izbora 2. juna ulože iskrene i konkretne napore da se primene sve preporuke ODIHR.

Uoči lokalnih izbora u Srbiji, kao i ponovljenih izbora u Beogradu, Zajednički konsultativni komitet poziva vlasti Srbije da omoguće da svi izbori budu održani u jednom danu, jer bi se na taj način identifikovane ilegalne migracije birača svele na minimum.

Vlasti Srbije se pozivaju i da biračke spiskove urede prema adresama, tako da svaki građanin može da vidi ko je prijavljen na njegovoj adresi.

Uoči beogradskih izbora, najavljenih za 2. jun, Zajednički konsultativni komitet Srbija - EU poziva srpske vlasti da ulože iskrene i konkretne napore da oni budu fer i pravedni, primenom svih preporuka ODHIR pre raspisivanja i sprovođenja izbora.

To telo ohrabruje građane Srbije da da u potpunosti iskoriste svoje osnovno pravo i odgovornost i kroz izbore se uključe u demokratski proces.

Ovaj odbor, kao platforma uspostavljena u okviru institucionalnog okvira Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i Srbije, poziva vlasti u Beogradu da pažljivo ispitaju i sprovedu, na inkluzivan i transparentan način, sve preporuke iz završnog izveštaja Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR).

To uključuje pitanje rešavanja zabrinutosti oko tačnosti biračkih spiskova, povećanje poverenja javnosti u izbore, sprečavanje pritiska na birače i jasno razdvajanje zvaničnih funkcija i kampanje, navodi se u saopštenju odbora, kojim se od vlasti traži da se pozabave navodima o organizovanoj migraciji birača, kupovini glasova i dominaciji predsednika države u kampanji.

Ovo telo poziva institucije EU da definišu konkretne mere koje treba preduzeti ako se uoče jasni izborni prekršaji i ukoliko preporuke ODHIR ne budu pravilno sprovedene na narednim izborima.

Zajednički konsultativni odbor poziva Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju da razmotri posredovanje u dijalogu između vlasti i opozicionih partija, kada je reč o primeni preporuka ODHIR.

U saopštenju Odbor ukazuje na ključna pitanja medijskog pluralizma i slobode medija, koja su posebno aktuelna u izbornim periodima, i izražava žaljenje zbog pristrasnosti medija i odsustva reagovanja Regulatornog tela za elektronske medije.

Zajednički konsultativni odbor ponovio je poziv od 17. novembra 2023. godine da se odmah dodeli peta nacionalna frekvencija, u cilju postizanja medijskog pluralizma.

U saopštenju se navodi da je Zajednički konsultativni komitet EU-Srbija izrazio žaljenje zbog izostanka napretka od otvaranja pregovora u okviru klastera 4 o Zelenoj agendi i održivom povezivanju od decembra 2021. godine.

To telo je izrazilo nadu u brzo otvaranje klastera 3, koji se odnosi na konkurentnost i inkluzivni rast, pozivajući vlasti u Srbiji da maksimalno iskoriste trenutni zamah proširenja i unaprede reforme i njihovu efektivnu implementaciju.

Zajednički odbor pozvao je zvanični Beograd da nastavi sa politikom koja promoviše evropske integracije kao strateški cilj, imajući u vidu da je u Srbiji najniži nivo podrške građana članstvu zemlje u EU.

Srbija se poziva da razjasni svoje spoljnopolitičke stavove, odnosno da se u potpunosti uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, kao i da reši sva otvorena regionalna pitanja.

To podrazumeva i konstruktivno angažovanje u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Kosovom, uz posredovanje EU.

Zajednički konsultativni komitet poziva sve relevantne strane da hitno rade na omogućavanju pristojnih uslova za život građana koji žive na teritoriji Kosova i Metohije, uključujući i pronalaženje rešenja za plaćanje u dinarima.

To telo pozdravilo je usvajanje Plana rasta za Zapadni Balkan, što će omogućiti približavanje regiona jedinstvenom tržištu EU.

To bi trebalo da bude ključni katalizator za ekonomski rast i približavanje EU, nudeći opipljivu korist građanima i poboljšanje kvaliteta njihovog života, zaključuje se u saopštenju. (kraj) is/ivt/mk

Share: