Učešće važno za demokratiju

17:58 09. 04. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Portparolka Evropske komisije Nabila Masrali izrazila je danas žaljenje zbog odluke Srpske liste da ne učestvuje 21. aprila u glasanju za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, pozivajući je da promeni tu odluku, ali i da se odazove popisu stanovništva koji je u toku na Kosovu.

Nabila Masrali je na konferenciji za medije podsetila da prethodni bojkot lokalnih izbora na severu Kosova u aprilu 2023. godine nije doneo rezultate koji su kosovski Srbi očekivali.

Primili smo k znanju brige kosovskih Srba kada je reč o procesu novih izbora, ali ipak pozivamo Srpsku listu da preispita odluku da ne učestvuje, jer demokratija podrazumeva participaciju, rekla je Nabila Masrali.

Ona je dodala da je i odluka kosovskih Srba da bojkotuju popis za žaljenje, podsećajući da takvi podaci služe za donošenje odluka i planiranje dugoročnih politika na osnovu demografskih karateristika.

Evropska unija ohrabruje sve građane da učestvuju u popisu i pozivamo kosovsku Agenciju za statistiku da intenzivira kampanju informisanja svih zajednica o važnosti popisa, rekla je Nabila Masrali. (kraj) vem/ivt/bdr

Share: