Pahor želi da nasledi Lajčaka

19:51 09. 04. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

LJUBLJANA - Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije pomaže bivšem predsedniku Borutu Pahoru u lobiranju za mesto specijalnog izaslanika Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine, piše danas slovenačko Delo u onlajn izdanju.

Kako nezvanično saznaje ljubljanski list, Pahor se, uz pomoć Ministarstva evropskih i spoljnih poslova koje vodi Tanja Fajon, sprema da stupi na mesto specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, pošto Miroslavu Lajčaku u avgustu ističe drugi dvogodišnji mandat.

Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je da je Pahor pogodan kandidat za preuzimanje važne i prestižne pozicije na Zapadnom Balkanu, koji se smatra strateškim područjem Slovenije, pa su odlučili da slovenačka diplomatska mreža pomogne bivšem predsedniku republike u njegovoj kandidaturi.

Nezvanične procene su da je Pahor odgovarajući kandidat koji ispunjava uslove za Lajčakovu sadašnju poziciju.

Za mesto specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Pahor mora da podnese ličnu prijavu, a to, prema informacijama Dela, još nije učinio.

Kandidatura se podnosi Evropskoj službi za spoljne poslove, prenosi list i navodi da u Ministarstvu nisu želeli da komentarišu vest o Pahorovoj kandidaturi.

Deo lobiranja za bivšeg predsednika sprovodi i savetodavni komitet Instituta "Prijatelja Zapadnog Balkana", koji je osnovao sam Pahor.

U njemu su, između ostalih, bivša visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton, bivši švedski premijer i visoki predstavnik UN za BiH Karl Bilt, bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, nekadašnja predsednica Kosova Atifete Jahjaga, bivši predsednik Srbije Boris Tadić i nacionalni koordinator za Zapadni Balkan Peter Grk. (kraj) vip/ivt/bdr

Share: