Promene na zapadnom Balkanu

14:18 15. 04. 2024. FoNet | Vera Barišić

BEL-BRISEL - Generalni sekretar Službe EU za spoljne poslove Stefano Sanino poslao je zemljama članicama spisak ambasadora i specijalnih izaslanika koje je imenovao šef diplomatije EU Đosep Borelj, na osnovu kojeg se vidi da je napravljena značajna promena u diplomatskom kadru vezanom za zemlje Zapadnog Balkana, prenosi danas Radio Slobodna Evropa (RSE).

Očekuje se da će Služba EU za spoljne poslove uskoro objaviti tu listu, u koju je RSE imao uvid.

U okviru rotacije na diplomatskim mestima EU, Borelj je dosadašnjeg posrednika u dijalogu Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka imenovao za ambasadora Evropske unije u Švajcarskoj.

Na toj listi nema imena Lajčakovog naslednika u ulozi specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije, a kako navodi RSE, očekuje se će Služba za spoljne poslove, u saradnji sa zemljama članicama, doneti odluku kasnije, po mogućnosti tokom leta.

Mandat će prestati i šefu Kancelarije EU na Kosovu, koji je ujedno i specijalni predstavnik EU za Kosovo Tomašu Sunjongu. Umesto njega, Kancelariju EU u Prištini vodiće sadašnji ambasador Estonije pri EU Aivo Ora.

Budući šef Kancelarije EU na Kosovu ima iskustvo u regionu Balkana, a prethodno je bio šef delegacije EU u Severnoj Makedoniji i šef delegacije EU u Crnoj Gori.

U okviru ove rotacije, italijanski diplomata Luiđi Soreca imenovan je za šefa Delegacije EU u Sarajevu, što je, pored Kosova, i viši položaj od ambasadora u drugim zemljama regiona, jer ima status specijalnog predstavnika EU. Tokom diplomatske karijere Soreca je bio ambasador EU u Albaniji.

Aktuelni ambasador EU u Sarajevu Džon Satler ostaje u regionu, jer ga je Borelj imenovao za ambasadora EU u Crnoj Gori.

Ambasador EU u Severnoj Makedoniji biće grčki diplomata Rokas Mihalis koji je do sada bio ambasador EU u Meksiku.

Među zvaničnicima koji su imali funkcije vezane za Zapadni Balkan je i ona koju je do sada imala Angelina Ajhorst, kao generalni direktor za Evropu u Službi EU za spoljne poslove.

Ranije je bila zamenik generalnog direktora i njena kancelarija je bila angažovana u dijalogu između Kosova i Srbije, pre nego što je Lajčak imenovan za specijalnog izaslanika za dijalog. Sada je imenovana za ambasadorku EU u Egiptu. (kraj) vbr/dj

Share: