Izmenjen pregovarački okvir

14:42 16. 04. 2024. FoNet | Vera Barišić

BRISEL - Ambasadori članica Evropske unije jednoglasno su usvojili izmene u poglavlju 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, koje se odnose na obaveze za Srbiju iz sporazuma sa Kosovom postignutim prošle godine u Briselu i Ohridu, javio je danas Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako RSE saznaje iz diplomatskih izvora, saglasnost je postignuta tokom sastanka ambasadora u ponedeljak kasno uveče.

U usaglašenom tekstu se navodi da će unapređenje pregovora Srbije o pristupanju u EU biti vođeno napretkom Srbije u pripremama za pristupanje, "što će se posebno meriti u odnosu na kontinuirano angažovanje Srbije na vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom, kao i drugim zahtevima sadržanim u tački 23 pregovaračkog okvira".

U tekstu u koji je RSE imao uvid ističe se i da Srbija treba da u potpunosti sprovodi svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije, prema njegovom Aneksu za implementaciju, dogovorenom 18. marta 2023 godine.

"Sve rasprave u vezi sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u okviru dijaloga uz podršku EU", stoji u usaglašenom tekstu izmena poglavlja 35 u pregovaračkom okviru između Brisela i Beograda.

Nakon odobrenja ambasadora EU, Srbija će biti pismeno obaveštena o izmenama i dopunama pregovaračkog okvira.

Usvajanjem ove pozicije, obaveze Srbije iz Briselskog I Ohridskog sporazuma postaju sastavni deo pristupnog procesa Srbije u EU.

"Zajednički stav o poglavlju 35 za Srbiju je usvojen bez komentara. Predsedništvo je saopštilo da će se na Kosovu koristiti isti jezik", naveo je za RSE jedan diplomatski izvor.

Pregovarački okvir EU je osnovni dokument na kojem se odvija proces pregovora o članstvu sa zemljom kandidatkinjom. Poglavlje 35 u pregovorima o članstvu Srbije,obuhvata i odnose sa Kosovom. (kraj) vbr/dj

Share: