Slobodni i pravični temelji

13:31 20. 04. 2024. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Poslanik Zelenih u nemačkom Bundestagu Boris Mijatović izjavio je za Demostat da izbori ne treba da budu stvar stranačke politike, već zahtevaju slobodne i pravične temelje, uz ocenu da Srbija treba da se vrati demokratskim temeljima.

"Vladavina prava treba da stoji iznad bilo kojeg političkog interesa. A demokratski okvir za funkcionisanje biračkih mesta pre i tokom glasanja, kao i prilikom brojanja glasanja mora da bude neutralan što se tiče političkog sadržaja", rekao je Mijatović.

On je istakao da "ozbiljni poremećaji, kao što su obmane u vezi sa biračkim spiskom moraju da budu nezavisno istražene i raščišćene od strane međunarodnih tela".

"Od najvećeg je značaja da građani Srbije steknu mogućnost da veruju u svoje institucije i da te institucije budu demokratski izabrane. Vlada Srbije mora da se na prikladan način pozabavi ozbiljnim poremećajima zabeleženim na izborima održanim u decembru 2023, a problemi koji se na to odnose moraju da budu rešeni", poručio je Mijatović.

Govoreći o medijskoj situaciji u Srbiji, ona naglasio da su "nezavisni mediji jedna od najvažnijih sila u demokratskom društvu" i ne smeju da zauzimaju političke strane ili da podlažu uticajima, niti da budu pristrasni u izbornim kampanjama.

"Nažalost, mediji u Srbiji se trenutno suočavaju sa veoma teškom situacijom jer je većina medijskih kompanija pod kontrolom države i zastupa određeno političko mišljenje. Dakle, stiče se utisak da građani na raspolaganju nemaju nezavisan izvor informisanja", ukazao je Mijatović.

Upitan kako ocenjuje reakcije vlasti u Srbiji na preporuku da Kosovo postane član Saveta Evrope, Mijatović je čestitao Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope na tom "istorijskom glasanju".

"Kada je reč o bojaznima za srpsku zajednicu na severu Kosova, upravo bi suprotna odluka smanjila prava srpske manjine na Kosovu. Članstvo Kosova u Savetu Evrope bi osnažilo standarde za ljudska prava jer bi se tako osigurao pristup Evropskom sudu za ljudska prava za pravosuđe Kosova, uključujući manjine", tvrdi Mijatović.

Ocenjujući uticaj predložene rezolucije o Srebrenici na odnose između država na Zapadnom Balkanu, kao i na odnose Srbije i Nemačke, Mijatović je rekao da bi proglašenje 11. jula za međunarodni dan sećanja na genocid izvršen u Srebrenici 1995. predstavljalo "važan korak u ophođenju prema prošlosti". (kraj) vbr/mk

Share: