Potvrđene izmene Poglavlja 35

14:22 22. 04. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BRISEL - Ministri inostranih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) usvojili su izmene i dopune poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, koje se odnose na obaveze Beograda koje proizilaze iz sporazuma koji su sa Kosovom postignuti prošle godine u Briselu i Ohridu.

Nakon odobrenja Savet ministara EU, Poglavlje 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom sada je i zvanično izmenjeno i dopunjeno, a Brisel će pisanim putem obavestiti Srbiju o izmenama, javlja Radio Slobodna Evropa.

Poglavlje 35 u pristupnim pregovorima odnosi se na normalizaciju odnosa sa Kosovom.

U usaglašenom tekstu u poglavlju 35 navodi se da će unapređenje pregovora Srbije o pristupanju u EU biti vođeno napretkom te države u pripremama za pristupanje.

To će se, kako se navodi, "posebno meriti u odnosu na kontinuirano angažovanje Srbije na vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom, kao i drugim zahtevima sadržanim u tački 23 pregovaračkog okvira".

U tekstu, u koji je RSE ima uvid, ističe se da Srbija treba da u potpunosti sprovodi obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije, prema njegovom Aneksu za implementaciju, dogovorenom 18. marta 2023.

"Sve rasprave u vezi sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u okviru dijaloga uz podršku EU", navedeno je u usaglašenom tekstu izmena poglavlja 35.

Portaprol EU Peter Stano je povodom formalnog usvajanja tih izmena naveo da su i Srbija i Kosovo prihvatile da će njihove obaveze koje proizilaze iz Sporazuma od puta do normalizacije postati sastavni deo njihovih puteva evropskih integracija.

Aneks o implementaciji, zaključen marta 2023. u Ohridu, takođe odražava tu posvećenost dve strane, rekao je Stano.

“Očekujemo da obe strane implementiraju Sporazum i sve ostale obaveze u okviru dijaloga na čekanju, jer je to ključno za njihove evropske puteve”, dodao je Stano.

Budući da Kosovo, za razliku od Srbije, nema status kandidata za punopravno članstvo, obaveze iz dijaloga biće obuhvaćene u Specijalnoj grupi za normalizaciju.

Stano je potvrdio da će dnevni red sledećeg sastanka te specijalne grupe takođe biti ažuriran u skladu sa tim. (kraj) vem/dj

Share: