Evropa bi mogla da umre

19:25 25. 04. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

PARIZ - Francuski predsednik Emanuel Makron zauzeo se danas za jačanje i integrisanje odbrane evropskih zemalja, ističući svoju viziju snažnijeg prisustva Evropske unije (EU) na globalnoj političkoj sceni.

"Postoji rizik da naša Evropa može da umre. Nismo spremni da se suočimo sa tim rizikom", rekao je Makron, javlja Rojters.

Makron je u govoru na Univerzitetu Sorbona naglasio i da Evropa ne sme postati vazal Sjedinjenih Američkih Država.

Francuski predsednik je u gotovo dvočasovnom govoru upozorio da vojni, ekonomski i drugi pritisci mogu oslabiti i podeliti 27-članu EU.

"Rusiji se ne sme dozvoliti da pobedi u Ukrajini", poručio je Makron.

Makron je pozvao i na jačanje evropskog kapaciteta u oblasti sajber bezbednosti, bliže odnose u oblasti odbrane sa postbregzitovskom Velikom Britanijom, kao i na osnivanje evropske akademije za obuku visokopozicioniranog vojnog osoblja.

Evropljani bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da daju prednost kupovini evropske vojne opreme.

"Moramo proizvoditi više, moramo proizvoditi brže, i moramo proizvoditi kao Evropljani", rekao je Makron.

Makronov govor pozdravio je nemački kancelar Olaf Šolc, iako se sa njim često sukobljavao u vezi sa odbrambenim i trgovinskim pitanjima.

"Francuska i Nemačka žele da Evropa bude jaka. Tvoj govor sadrži dobre ideje o tome kako to možemo postići", naveo je Šolc u postu povodom Makronovog govora. (kraj) vem/mk

Share: