Vesić i Varhelji na gradilištu

18:31 14. 05. 2024. FONET | Sofija Vukajlović

BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić posetio je danas sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem radilište na kome su u toku završni radovi na Intermodalnom terminalu u Batajnici, ukupne vrednosti 15,5 miliona evra.

To nije najveći projekat koji je Srbija radila sa EU, rekao je Vesić, ocenivši da je značajan jer pospešuje privredni rast.

"Ovo je infrastrukturni projekat koji omogućava da se razvija naša logistika i da na taj način iskoristimo sve pruge i puteve koje gradimo u Srbiji kako bismo imali bolji privredni rast i kako bi naš transport i saobraćaj uticao na dalji razvoj naše ekonomije", rekao je Vesić.

Srbija je, ne računajući poslednji grant u iznosu od 610 miliona evra za izgradnju brze pruge prema Nišu, od EU dobila 550 miliona evra u oblasti transporta.

"Sa ovih 610 miliona taj iznos je prešao milijardu, a to je novac koji smo dobili za razvoj našeg transportnog sistema", objasnio je Vesić.

On je naveo da pomoć Unije daje Srbiji nadu da je EU vidi kao svoj deo i da će jednoga dana i Srbija postati punopravna članica.

"Više od pet milijardi evra do sada smo dobili u vidu kredita i drugih ulaganja iz EU, i zato Srbija gradi tako veliki broj i auto-puteva i brzih saobraćajnica i brzih pruga", izjavio je Vesić, navodeći rekonstrukciju pruge od Niša prema Dimitrovgradu, i obilaznicu oko Niša čija gradnja će početi u junu.

"Konkurisali smo za nastavak izgradnje brze pruge od Brestovca prema Preševu, a kasnije prema Skoplju", naglasio je Vesić i najavio da će do kraja godine početi radovi na deonici 2 i 3 pruge od Beograda do Niša.

"To su projekti koje znače budućnost Srbije i povezuju našu zemlju sa susedima, a onda naravno i sa evropskim zemljama", rekao je Vesić.

Varhelji je izrazio zadovoljstvo što vidi da je ono na čemu je EU zajedno radila sa Srbijom počelo da se materijalizuje.

Ovaj transportni terminal predstavlja novi pristup, koristi se i za izvoz i za uvozuz mogućnost da se razvija i prati rast trgovine, izjavio je Varhelji.

On je istakao predviđanja EU da će transportni kapacitet Srbije porasti najmanje osam puta u narednih 10 godina.

"To znači da će ovaj terminal biti razvijen u glavno čvorište. I nadamo se da je ovo samo jedna stanica na putu. Videćemo stajališta koja idu na sever ka Novom Sadu, Subotici, na jugu ka Nišu. A možda, ako budemo dobro radili i ka drugim lukama poput luke Bar", rekao je Varhelji. (kraj) vip/sv/mk

Share: