Osude napada na Fica

18:39 15. 05. 2024. FoNet | Vera Barišić

BRISEL -  Brojni evropski zvaničnici osudili su danas ranjavanje premijera Slovačke Roberta Fica, koji je u teškom stanju prebačen u bolnicu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel napisao je na društvenoj mreži Iks da je šokiran vestima o napadu na Fica, istakavši da ništa ne može opravdati nasilje ili takve napade, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je navela da takvom činu nasilja "nema mesta u našem društvu".

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je na društvenoj mreži Iks rekao da je šokiran i zgrožen napadom na Fica i poželeo mu snagu za brzi oporavak.

Nemački kancelar Olaf Šolc osudio je "kukavički pokušaj atentata" na Fica, istakavši da "nasilju ne sme biti mesta u evropskoj politici".

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban poželeo je Ficu brz oporavak, a premijer Češke Petr Fiala poručio je da se nasilje ne sme tolerisati.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina snažno osuđuje čin nasilja protiv šefa vlade susedne partnerske države, navodeći da treba učiniti sve kako bi se obezbedilo da nasilje ne postane norma ni u jednoj zemlji, obliku ili sferi.

Na zvaničnom Ficovom nalogu na društvenim mrežama saopšteno je da je on životno ugrožen posle ranjavanja u pucnjavi nakon sednice Vlade koja je održana u gradu Handlova, oko 150 kilometara od Bratislave. Fico je prebačen helikopterom u bolnicu u Banskoj Bistrici.

Na Fica je pucano danas poslepodne kada je, posle sastanka, izašao da se pozdravi sa okupljenim građanima. (kraj) vbr/mk

Share: