Bez dogovora o dinaru

18:56 15. 05. 2024. FoNet | Vera Barišić

BRISEL - Sastanak glavnih pregovarača Srbije Petra Petkovića i Kosova Besnika Bisljimija o dinaru završen je danas u Briselu bez dogovora, javio je Radio Slobodna Evropa.

Bisljimi je na kraju runde koja je trajala više od osam sati rekao da više neće biti susreta u okviru dijaloga u vezi sa ovom temom.

Sastanak je propao jer nije bilo spremnosti na srpskoj strani da razgovara o predlogu evropskog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka, rekao je Bisljimi.

Petković je odgovornost za neuspeh u razgovorima o dinaru prebacio na kosovsku stranu, dodavši da je Srbija došla sa novim predlozima.

"Iako je naša strana bila ponovo konstruktivna, iako smo izašli sa novim o predlozima, pokazali smo da želimo dogovor. Izašli smo sa šest novih predloga", rekao je Petković.

Na sastanku je trebalo da se Kosovo i Srbija usaglase o kompromisnom predlogu Miroslava Lajčaka.

Petković je poručio da Beograd nije zatvorio vrata daljim razgovorima, jer Srbija, kako je istakao, želi rešenje jer je bez rešenja "sve teže Srbima na Kosovu".

Ovo je bio sedmi susret o dinaru a da se Priština i Beograd nisu usaglasili o prelaznom rešenju o primeni uredbe Centralne banke Kosova, prema kojoj od 1. februara ove godine jedina valuta za gotovinska plaćanja na Kosovu evro. (kraj) vbr/mk

Share: