Kosovo ne može mimo standarda

18:01 17. 05. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BUDIMPEŠTA - Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas, posle sastanka s mađarskim kolegom Peterom Sijartom u Budimpešti, da Srbija ne zaboravlja podršku Mađarske kada je reč o pokušaju Prištine da mimo standarda koje je Evropska unija (EU) propisala ostvari članstvo u Savetu Evrope (SE).

Mi izuzetno cenimo i ne zaboravljamo podršku Mađarske kada je reč o pokušaju Prištine da mimo standarda koje je EU propisala ostvari članstvo u SE. Mislimo da je i to dokaz odgovorne politike koju mađarska vlada vodi, a koja ima za cilj da ohrabri iznalaženje racionalnih i kompromisnih rešenja, naveo je Đurić, prenelo je Kosovo onlajn.

Sijarto je naglasio da je stav Mađarske jasan i da na nju ne vredi vršiti pritisak - protiv je članstva Kosova u SE do uspešnog okončanja dijaloga Beograda i Prištine, kao i protiv rezolucije o Srebrenici.

Prema njegovim rečima, Mađarska se priprema da preuzme predsedavanje EU i u tom periodu želi da približi Srbiju članstvu u EU.

Odlučni smo u cilju da se otvori treći klaster pregovora Srbije o priključenju. Smatramo neprihvatljivim i ponižavajućim to što EU već 15 godina drži Srbiju u neizvesnosti, a skoro tri godine nijedno novo poglavlje nije otvoreno u toku pregovora. Srbija je dala veliki elan, koji je potrebniji EU nego što je Srbiji potrebno članstvo, naglasio je Sijarto. (kraj) vem/ivt/mk

Share: