Protiv Rezolucije o Srebrenici

18:36 17. 05. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BUDIMPEŠTA - Mađarska će glasati protiv Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, jer je to pokušaj demonizacije srpske nacije, najavio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto u razgovoru s ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem.

Đurić je ocenio da neodgovorni politički krugovi u regionu tom rezolucijom otvaraju stare rane.

Ta neodgovorna politika nije uzela u obzir potrebe budućnosti naših naroda, već je uzela u obzir uske političke interese onih koji pokušavaju da manipulišu žrtvama, rekao je Đurić tokom prve radne posete Mađarskoj, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Đurić je naglasio da Srbiju raduje to što će Mađarska preuzeti predsedavanje Savetom Evropske unije (EU), čime će zvanični Beograd, ali i ceo region, imati pouzdanog prijatelja u vrhu EU.

Kad je reč o Kosovu i Metohiji, Đurić je istakao da Srbija želi stabilne i normalne odnose, i pronalaženje rešenja zasnovanih na kompromisu, ali u ovom trenutku, umesto sagovornika koji bi pomogli rešavanju međuetničkih problema, u Prištini, nažalost, postoje sagovornici koji iz dana u dan, nepoštujući sporazume, stvaraju nove tenzije.

Šef srpske diplomatije rekao je da Srbija izuzetno ceni podršku Mađarske,i kada je reč o pokušaju Prištine, da, mimo standarda koje je Evropska unija propisala, ostvari članstvo u Savetu Evrope.

Đurić je ukazao i da je stepen prava koji srpska zajednica uživa na teritoriji Mađarske uzor poštovanja prava manjina na teritoriji čitave EU, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

"Mi Mađare u Srbiji smatramo našom braćom, koja omogućuju jačanje naše države, jačanje naših veza i kao neraskidivi i snažan most između naših kultura i ponosni smo na to naše prijateljstvo", istakao je Đurić.

Sijarto je naglasio da veoma ceni to što je prva zvanična poseta Đurića posle imenovanja upravo poseta Budimpešti, što je dovoljan dokaz, kako je naveo, koliko je ostvareno zajedničkih rezultata u proteklih nekoliko godina na nivou dve države.

"U jednoj od naših susednih država je rat, u drugoj je izvršen atentat na premijera koji je vodio politiku mira i suvereniteta, u trećoj ilegalni migranti su veoma agresivni", naveo je Sijarto i dodao da savez Srbije i Mađarske ima neprocenjiv značaj za Mađarsku.

Sijarto je dodao da je u narednom periodu u planu izgradnja naftovoda koji će povezati dve države, zatim izgradnja novog graničnog prelaza, kao i da će biti uloženi dodatni napori da do kraja sledeće godine bude završena rekonstrukcija pruge Beograd-Budimpešta.

Mađarska se priprema da predsedava EU, želimo da za vreme tog predsedavanja Srbiju približimo članstvu i da to bude intezivnije nego bilo kada do sada, naglasio je Sijarto i naveo da smatra neprihvatiljivim i ponižavajućim to što EU već 15 godina drži Srbiju u neizvesnosti.

Sijarto je dodao da će Mađarska negativno glasati na Skupštini Ujedinjenih nacija kada je reč o usvajanju predložene Rezolucije o Srebrenici, a isti odgovor će biti i ako neko pokrene pitanje članstva Kosova u Savetu Evrope. (kraj) vem/ivt/mk

Share: