Kosovo onemogućilo lobiranje

20:06 17. 05. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

VAŠINGTON - Odlazeći američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je nedostatak podrške Kosova evropskom predlogu projekta Zajednice opština sa srpskom većinom onemogućio da Sjedinjene Američke Države lobiraju za procese integracija Kosova, javlja danas Glas Amerike.

Eskobar je u intervjuu za vašingtonski nevladin Atlantski savet rekao da je potrebno više insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) nego na nastojanjima da se dve strane zbliže, a izneo je kritiku i Beograd i Prištinu zbog nedostatka političke volje.

"Neophodno je da Kosovo rastumači i primeni ZSO - to je najteže pitanje. Zbog toga je bilo važno da Kosovo pokaže da je spremno da se bavi problemima srpske manjinske zajednice. To je veoma važno i veoma teško“, rekao je Eskobar koji krajem meseca napušta funkciju zamenika pomoćnika državnog sekretara i izaslanika američke administracije za Zapadni Balkan.

Istakao je i da je put evropskih integracija Kosova usko povezan sa tim.

“Sa američke tačke gledišta, pošto put evropskih integracija Kosova uključuje važne delove ZSO, verujemo da bi prihvatanje evropskog predloga - kroz evropski proces dijaloga u sporazumu koji garantuje EU, pružilo američkoj strani priliku da lobira kod evropskih zemalja govoreći im da je Kosovo ispunilo svaki zahtev Evrope i da bi, shodno tome, trebalo da dođe do novih priznanja. Ali bez ovog koraka nismo imali dovoljno prilike za rad“, rekao je Eskobar.

Nespremnost Kosova da uspostavi ZSO uticala je na to da se aplikacija za članstvo ne nađe danas na agendi sednice Komiteta Saveta ministara SE, iako se Parlamentarna skupština te međunarodne institucije saglasila u aprilu da joj se Kosovo pridruži.

Nekoliko evropskih država uslovile su podršku primenom koraka kosovskih vlasti ka osnivanju ZSO, prema Nacrtu statuta koji su u oktobru 2023. evropske i američke diplomate dostavile Kosovu i Srbiji.

Vlada Kosova uputila je u sredu pismo SE u kojem se obavezuje da će do kraja maja izraditi Nacrt statuta ZSO i uputiti ga na tumačenje Ustavnom sudu, iako su pre toga glavni evropski lideri jasno stavili do znanja da takva opcija nije prikladna niti izvodljiva.

Takav stav izražen je i u pismu koje su u sredu kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju poslali francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i italijanska premijerka Đorđa Meloni. (kraj) vem/mk

Share: