Ukorenjena polarizacija

16:24 18. 05. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Misija za posmatranje izbora Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) saopštila je danas da će se izbori 2. juna održati u kontekstu nastavljene dominacije vladajuće stranke i predsednika, fragmentacije opozicije, duboko ukorenjene polarizacije i čestih prevremenih izbora.

U izveštaju koji je objavljen za period od 30. aprila do 14. maja, Posmatračka misija ODIHR navodi da neke opozicione stranke bojkotuju izbore 2. juna, dok su neke odlučile da učestvuju ili kao uslov za svoje učešće traže sprovođenje određenih zahteva pre izbora.

Nekoliko sagovornika misije izrazilo je zabrinutost oko tačnosti Jedinstvenog biračkog spiska zbog navodnih zloupotreba u prošlosti, pa ODIHR u izveštaju pominje izmene zakona kako bi se odgovorilo na navodne organizovane migracije birača na izborima u decembru 2023. godine.

Posle tih dopuna, birači će biti upisani u birački spisak na osnovu svog prebivališta koje su imali na dan 3. jula 2023. godine.

Sa prikupljanjem potpisa i predajom izbornih lista počelo se nakon raspisivanja izbora i završeno je 12. maja, a sagovornici misije su izrazili zabrinutost zbog toga što neki od učesnika izbora potencijalno koriste falsifikovane potpise koje su overili opštinski organi, kao i da neke opozicione liste teško mogu da pristupe overi pred organima za overu potpisa.

Učesnici na izborima mogu voditi kampanju od dana raspisivanja izbora, dok zakon propisuje da zvanični period kampanje sa jednakim uslovima u medijima počinje nakon proglašavanja konačnih izbornih listi.

Do sada je misija ODIHR u privremenom izveštaju konstatovala ograničeno korišćenje tradicionalnih aktivnosti vođenja kampanje uživo.

Učesnici na izborima i politički akteri koji bojkotuju izbore su aktivni na društvenim mrežama, a ostaje dugoročna zabrinutost zbog moguće kupovine glasova i pritiska na zaposlene u javnom sektoru.

U političkom diskursu su dominantna nacionalna pitanja i nastojanja države da se nosi sa geopolitičkom dinamikom u regionu i izvan njega, mada se pojavljuju i teme lokalne infrastrukture, dodaje se u izveštaju, koji je preneo N1.

Misija je od nekoliko sagovornika dobila informacije da postoji atmosfera pritiska i smanjenog prostora za aktivnosti civilnog društva.

Posle izveštaja organizacije CRTA koji ukazuju na to da je bilo organizovanih migracija birača tokom izbora za Skupštinu grada Beograda u decembru 2023. godine, državni organi i provladini mediji neprestano optužuju organizaciju CRTA za destabilizaciju ustavnog poretka zemlje, ukazuje ODIHR.

Prilikom podnošenja i proglašenja listi kandidata, misija je konstatovala ograničeno korišćenje tradicionalnih aktivnosti vođenja kampanje uživo, a sagovornici ODHIR su slab početak kampanje pripisali izbornom zasićenju i uskršnjim praznicima.

Posmatračka misija ODIHR je 6. maja počela svoj kvalitativni i kvantitativni medijski monitoring izveštavanja o političkim i izbornim aktivnosti na osam televizijskih kanala. (kraj) vbr/ivt/mk

Share: