Odnosi s Mađarskom nikad bolji

13:01 22. 05. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević i ambasador Mađareske u Beogradu Jožef Mađar saglasili su se danas da su odnosi dve zemlje na najvišoj tački u novijoj istoriji, posebno politički i ekonomski, i izrazili spremnost za unapređenje saradnje i u drugim oblastima od zajedničkog interesa.

Vučević je istakao da je ekonomska saradnja poslednjih godina ostvarila rekordnu vrednost razmene i istakao da će veliki podstrek u narednom periodu biti završetak brze pruge Beograd–Budimpešta, kao i izgradnja nafotovoda Mađarska–Srbija, koji bi trebalo da obezbedi veću energetsku bezbednost, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Ističući da je za Srbiju od strateškog interesa očuvanje stabilnosti regiona, Vučević je ponovio stav da je Nacrt rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Srebrenici osetljivo pitanje koje ne doprinosi saradnji i izgradnji dobrih odnosa u regionu.

Vučević je ukazao i da je položaj Srba ugrožen odlukom Prištine o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji, koja otežava i dijalog Beograda i Prištine.

Srpski premijer izrazio je zahvalnost Mađarskoj na snažnoj i kontinuiranoj podršci koju "svakodnevno pruža Srbiji u procesu evropskih integracija na najvišem političkom nivou i na istrajavanju u stavu o neophodnosti proširenja Evropske unije".

Ambasador Mađar rekao je da Srbija može da računa na čvrstu podršku Mađarske na međunarodnom planu po pitanjima od vitalnog interesa. (kraj) vem/mk

Share: