Poslanici u Sofiji

10:26 25. 05. 2024. FoNet | Vera Barišić

SOFIJA - Članovi delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO učešće na prolećnom zasedanju počeli su sastankom s Markom Lankasterom, izvestiocem za nacrt izveštaja "Zapadni Balkan - obnovljeni bezbednosni izazovi na vratima NATO", koji će danas biti razmatran na sastanku Odbora Parlamentarne skupštine NATO za odbranu i bezbednost.

U saopštenju Skupštine Srbije navodi se da su narodni poslanici na sastanku izneli niz komentara na tekst izveštaja, posebno na deo koji se odnosi na situaciju na Kosovu i Metohiji.

Lankasteru su uručene detaljne primedbe i komentari delegacije Srbije, koji se odnose i na potrebu da se zauzme nepristrasan odnos prema Kosovu i Metohiji, koji bi bio u skladu sa deklarisanom politikom NATO prema tom pitanju.

Ukazano je na niz istorijski netačnih podataka i na činjenicu da izveštajem nisu obuhvaćeni podaci o nasilju kojem su Srbi na Kosovu u kontinuitetu izloženi, usled niza jednostranih poteza Prištine, kao i na niz poteškoća sa kojima se suočavaju Srbi u ostvarivanju svojih fundamentalnih ljudskih prava.

Istaknuta je činjenica da Priština ne ispunjava obaveze preuzete Briselskim sporazumom, te da već 11 godina nije formirana Zajednica srpskih opština, što dodatno generiše nestabilnost i tenzije.

Posebno se podseća da su, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, pripadnici Kfora jedine legitimne oružane snage i da je transformacija kosovskih bezbednosnih snaga u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Kako se navodi, Lankaster je izrazio razumevanje za stavove koje je delegacija Srbije iznela, ukazavši da je spreman da razmotri detaljno sugestije i komentare koji su dostavljeni, kao i da uvaži deo iznetih argumenata.

Ocenio je da su pojedini argumenti bili posebno konstruktivni i istakao da je cilj izveštaja da održi pažnju NATO i Kfora na region Zapadnog Balkana, odnosno osigura bezbednost i sigurno okruženje na Kosovu, posebno imajući u vidu bezbednosne izazove u drugim delovima sveta.

Izrazio je i spremnost da u narednom periodu prihvati poziv za posetu Srbiji, tokom pripreme ažuriranog teksta izveštaja, koji će biti razmatran na jesenjem zasedanju Parlamentarne skupštine NATO u Montrealu.

Na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine NATO, koje se održava od 24. do 27. maja u Sofiji, učestvujuposlanici Nataša Jovanović, Goran Rakić i Zoran Dragišić. Sastanku je prisustvovao i šef Misije Srbije pri NATO Branimir Filipović.

U saopštenju se dodaje da je tokom zasedanja planiran niz bilateralnih sastanaka članova delegacije Skupštine Srbije tokom kojih će biti poslanici izraziti snažno protivljenje mogućnosti da Skupština Kosova unapredi svoj status u okviru Parlamentarne skupštine NATO u status pridruženog člana. (kraj) vbr/mk

Share: