Novi sporazum sa Fronteksom

14:38 30. 05. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Savet Evropske unije (EU) odlučio je da sa Srbijom potpiše sporazum koji omogućava raspoređivanje pripadnika Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) u Srbiji, dok su do sada bile samo zajedničke operacije na granici.

Sporazum će omogućiti EU i Srbiji da organizuju zajedničke operacije u kojima učestvuju Fronteks i srpska granična straža. To znači i da timovi za upravljanje granicama mogu da budu raspoređeni u Srbiji i omogućiće Fronteksu da joj pomogne u upravljanju migracionim tokovima, suzbijanju ilegalne imigracije i borbi protiv prekograničnog kriminala, navedeno je u saopštenju iz sedišta EU.

Posle potpisivanja uslediće proces ratifikacije, koji uključuje i Evropski parlament koji na kraju treba da da saglasnost Savetu EU da okonča zaključivanje sporazuma, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako objašnjavaju u Briselu, novi sporazum će zameniti sadašnji statusni sporazum EU i Srbije, koji se zasniva na staroj regulativi i dozvoljava zajedničke operacije samo na granicama sa EU. (kraj) vem/ivt/bdr

Share: