Zvanično priznanje Palestine

22:50 04. 06. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

LJUBLJANA - Parlament Slovenije danas je većinom glasova prihvatio predlog Vlade o priznanju države Palestine, nakon što je odbačen predlog opozicije da se o tome izjasne građani na referendumu.

Raspisivanje referenduma je tražila Slovenačka demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, ali je vladajuća većina, na osnovu tumačenja poslovnika Narodne skupštine, to odbacila.

Poslanici SDS su nakon Janšinog govora, gde je najavio da će eventualno glasanje o priznanju Palestine biti poništeno, napustili skupštinsku salu, a potom su 52 poslanika glasala za predlog Vlade, prenosi Delo.

"Predlog za konsultativni referendum je očigledno zloupotrebljen. Danas smo svedoci zloupotrebe pravnih instituta i ja to kao predsednica Narodne skupštine neću dozvoliti“, rekla je Urška Klakočar Zupančič.

Prošle su 32 godine otkako je Palestina priznala pravo Slovenaca na samoopredeljenje, pravo o kojem smo sanjali 1.000 godina, ali smo ga dobili tek pre 33 godine. Palestinski narod, nažalost, još nije dobio to pravo. Palestinu je u Ujedinjenim nacijama priznalo 146 zemalja, a Slovenija će im se pridružiti kao 147, rekao je premijer Robert Golob poslanicima. (kraj) is/mk

Share: