Moguće ukidanje mera za Kosovo

17:09 05. 06. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Đosep Borelj najverovatnije će naredne nedelje predati izveštaj o stepenu ispunjavanja uslova i preporučiti da se Kosovu ukinu kaznene mere, saznaje Radio Slobodna Evropa iz diplomatskih izvora u Briselu.

Izveštaj će biti dostavljen državama članicama, koje potom ispituju da li su sazreli uslovi za ukidanje mera koje je EU uvela prošle godine, kao odgovor na eskalaciju situacije u maju 2023. godine.

Nejasno je da li će Borelj jasno preporučiti ukidanje mera koje bi pomogle da se na nivou država članica donese odluka, a diplomatski izvori objašnjavaju da sve zavisi od terminologije i pristupa koji će šef evropske diplomatije koristiti u izveštaju.

Ako će se samo osvrnuti na zahteve koje je EU uputila vlastima Prištine u junu prošle godine, a koji su se odnosili na korake ka deeskalaciji u vezi sa izbornim procesom u četiri opštine na severu zemlje, onda, prema izvorima, preporuka za ukidanje mera je moguća.

Očekuje se da će Borelj u izveštaju obuhvatiti i policijske operacije u finansijskim institucijama Srbije na severu Kosova 20. aprila ove godine.

Pripremu izveštaja koliko je Kosovo ispunilo zahteve zatražile su države članice krajem aprila, kada se prvi put raspravljalo o mogućnosti ukidanja mera.

Tada je većina zemalja bila za ukidanje kaznenih mera i jedino se razmatralo da li da one budu ukinute potpuno ili postepeno.

Ove kaznene mere uključuju obustavu svih susreta evropskih zvaničnika sa zvaničnicima iz Prištine, obustavu sastanaka u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja, te suspenziju predpristupnih fondova, a EU je odbila i da razmotri projekte Kosova u okviru Investicionog plana za Zapadni Balkan. (kraj) vbr/ivt/mk

Share: