Komesar da bude iz Švedske

12:10 06. 06. 2024. FoNet | Vera Barišić

BERLIN - Nezavisna nemačka analitičarka za Zapadni Balkan i jugoistočnu Evropu Johana Dajmel izavila je da resor proširenja u novoj Evropskoj komisiji "ni pod kojim uslovima" ne bi trebalo da bude dodeljen zemlji koja je remetilački faktor u EU zbog kršenja vrednosti i standarda Unije, blokada u politici proširenja prema Ukrajini.

Ona je za Juropijen vestern Balkans (European Western Balkans) navela da bi novi komesar trebalo da dođe iz države kao što je Švedska.

Briselski portal Euractiv, pozivajući se na izjave neimenovanih diplomata u Briselu i državama članicama EU, objavio je da bi budući komesar za proširenje mogao da bude i potpredsednik Evropske komisije, imajući u vidu složenost i obim posla koji ga očekuje. U tekstu se ističe da je nekoliko država zainteresovano da njihovi kandidati dobiju tu funkciju - Austrija, Švedska i Grčka.

Johana Dajmel je saglasna sa ocenama da će novi komesar "imati izuzetno izazovan zadatak" i da to uključuje, između ostalog, reforme procesa pristupanja EU, modalitete za različite nivoe članstva, obezbeđivanje kvalifikovane većine i nepostojanje bilateralnih blokada.

"Od suštinske je važnosti da ovaj resor preuzme država koja nije pristrasna, koja je politički i diplomatski iskusna, i koja se jasno zalaže evropske vrednosti. Švedska bi, stoga, bila dobar kandidat", smatra Dajmel.

Prema njenim rečima, "ni pod kojim uslovima ovaj resor koji od ključne važnosti za budućnost ne treba da pripadne nekoj od pet država članica EU koje ne priznaju Kosovo, državi koja je upletena u bilateralne sporove (Grčka, Bugarska), ili koja je sama po sebi postala remetilački faktor u EU, zbog kršenja vrednosti i standarda Unije, te blokada u politici Unije prema Ukrajini (Mađarska)".

Ocenjujući rad Olivera Varheljija, koju je funkciju komesara za proširenje i susedsku politiku obavljao u proteklih pet godina, Dajmel konstatuje da je on "sprovodio neproširenje, od čega su, takođe, imale koristi neke druge države članice EU, jer nije postojala ambicija u velikom delu EU da se postigne konkretan napredak u proširenju". (kraj) vbr/bdr

Share: