Briga zbog rasta desnice

13:36 07. 06. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Generalni sekretar Evropskog pokreta Petros Fasulas izjavio je danas da su organizacije civilnog društva, koje su proevropski orijentisane, zabrinute zbog rasta stranaka desnice koja ne šire prodemokratske vrednosti u država članicama EU.

Fasulas je u razgovoru sa grupom novinara iz Beograda koji u Briselu prate glasanje na izborima za Evropski parlaamnet, istakao da i lideri poput VIktora Orbana, Đorđe Meloni, pa čak i Marin Le Pen, više ne govore o napuštanju EU, jer su shvatili da je to nepopularno i skupo, ali zato govore o "promeni, drugačijoj Evropi".

To je promena koja nas brine, jer se ne zna šta se misli pod drugačijom EU, ukazao je Fasulas i dodao da to obično znači ukidanje ili ograničavanje različitih prava i sloboda.

Kada je reč o evropskim izborima, on je rekao da se izlaznost razlikuje od države do države članice, imajući u vidu da je u pojedinim obavezno glasanje, navodeći da misli da će ona biti iznad 50 odsto.

Fasulas je ocenio da se izbori održavaju u promenjenim okolnostima zbog niza prolongiranih kriza unutar EU - proteklih 16 godina EU je prošla kroz ekonomsku, krizu migracija, pandemiju, rat u Ukrajini, energetsku krizu.

Posledice tih kriza, smatra on, osetiće se jer će možda više komesara biti iz stranaka koje ranije nisu imale predstavnike, pre svega zbog jačanja desnice. (kraj) vbr/ivt/bdr

Share: