Lajčak: Prkretnica u dijalogu

20:03 25. 06. 2024. FoNet | Davor Lukač

KOSOVSKA MITROVICA - Dijalog Beograda i Prištine je trenutno na prekretnici, jer Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić zastupaju stavove i interese svog naroda, ali za posrednike je izazov to što oni imaju dijametralno suprotne pristupe dijalogu, izjavio je izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak uoči sastanka u sredu u Briselu, preneo je danas portal Kossev.

Lajčak je u podkastu Sbunkera ukazao da ne može doći do normalizacije odnosa Srbije i Kosova ukoliko postoji konflikt na terenu.

On je istakao da Ohridski sporazum daje jasan okvir za kretanje napred i da otvara vrata za pregovore o konačnom pravno-obavezujućem sporazumu između Beograda i Prištine, "a da bi se stiglo do tamo, obe strane moraju u potpunosti da primene ono što je dogovoreno u Ohridu, što se za sada ne dešava“.

Sa druge strane, imamo tenzije, nasilne eskalacije i konflikt, krize na terenu, upozorio je Lajčak, naglašavajući da to primorava njega i njegov tim da se bave kriznim menadžmentom i deeskalacijom, umesto da se fokusira na normalizaciju.

Prema njegovom mišljenju, ličnosti Vučića i Kurtija i njihovi pristupi procesu normalizacije zaista nisu pružili mnogo prostora za napredovanje.

Lajčak je poručio da obe strane treba da predstave sporazum svojim javnostima i parlamentima, što znači da to zaista mora da bude dokument koji i Kosovo i Srbija mogu da "prodaju" na domaćem terenu.

Lajčak je podsetio da takvo shvatanje nije prisutno u diskusijama i da se zato u dijalogu nije napredovalo onoliko daleko i brzo koliko bi želeo. (kraj) is/dal/mk

Share: