Za 18 projekata 9,6 miliona

14:02 29. 06. 2024. FoNet

BEOGRAD - Evropska unija obezbedila je više od 9,6 miliona evra, kroz program EU PRO Plus, za realizaciju 18 projekata koji će primenom najboljih praksi EU doprineti boljem životu stanovništa u 30 lokalnih samouprava i omogućiti uravnoteženiji regionalni razvoj.

Ti projekti će aktivirati potencijale i resurse 11 teritorija, pomoći u rešavanju zajedničkih problema i promovisati zajednički rad većih gradova i manjih opština, uz aktivno učešće civilnog i poslovnog sektora i lokalnih zajednica.

Lokalnim samoupravama i regionalnim razvojnim agencijama, koje će voditi sprovođenje ovih projekata, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević uručili su sertifikate.

Direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenad Popović predstavio je projekat kojim će unaprediti turizam u celom Šumadijskom okrugu uz očuvanje i promociju kulturnog i istorijskog nasleđa.

Uz podršku EU od million evra u Aranđelovcu će se graditi posetilačko-obrazovni centar "Pećina Risovača", završiće se rekonstrukcija Kraljeve vinarije u Topoli, urediti kompleks Petrovi dvori u Višecu kod Rače i renovirati dom kulture u Kniću.

Popović je rekao da će se uz podršku EU razvoju te teritorije aktivirati turistički potencijali, povećati broj turista i unaprediti lokalna ekonomija.

Direktor JKP Gradska čistoća Novi Pazar Faruk Suljević rekao je da se projekat u ovom gradu odnosi na reciklažu tekstilnog otpada.

Mi smo među liderima u Srbiji. Prošle godine smo reciklirali 690 tona otpada, kartona, papira, plastike, a kroz novi projekat bavimo se reciklažom tekstilnog otpada, rekao je Suljević.

On je ukazao da Novi Pazar ima duboku tradiciju proizvodnje tekstila, a da do sada nisu imali mogućnost odvajanja tog otpada koji je završavao na deponijama ili još gore - u kotlovima ili ložištima domaćinstava.

Suljević je naglasio da je cilj da se kroz projekat reciklira 50 odsto, a kroz tri do četiri godine svih 100 odsto otpada koji se stvori u proizvodnji tekstila.

Cilj je da se reciklira i završi tamo gde mu je mesto, dodao je on, navodeći da se može pokušati da se od otpada stvori nova sirovina koja će u nekoj novoj industriji imati upotrebnu vrednost.

Suljević je naveo da će partner u ovom projektu biti Škola za dizajn tekstila i kože, kako bi se obezbedile mašine i oprema koju će deca koristiti u školovanju.

Projekti su odabrani putem javnog poziva EU PRO Plus programa na koji su stigle 22 prijave, a nakon administrativne i tehničke evaluacije i terenskih poseta, ukupno 18 projekata je preporučeno za podršku.

Uz značajnu podršku EU, i same lokalne samouprave učestvuju u fnansiranju projekata sa oko 3,2 miliona evra. (kraj) vbr/ivt

Share: