Savez desničarskih stranaka

14:05 30. 06. 2024. FoNet | Sofija Vukajlović

BEČ - Mađarski premijer Viktor Orban najavio je savez s austrijskom desničarskom Slobodarskom strankom i glavnom češkom opozicijskom prtijom, nadajući se da će privući i druge partnere s kojima će formirati najveću desničarsku grupu u Evropskom parlamentu, piše Radio slobodna Evropa.

Orban je u Beču predstavio savez "Domoljubi za Evropu", u kome je njegova stranka Fidez, austrijska Slobodarska stranka i ANO bivšeg češkog premijera Andreja Babiša.

Taj potez dolazi dan uoči mađarskog preuzimanja šestomesečnog predsedavanja Evropskom unijom.

"Ono što Evropljani žele su tri stvari: mir, red i razvoj. Ono što danas dobivaju od elite u Briselu je rat, migracija i stagnacija. Naš cilj je, i verujemo da će se to dogoditi, da u kratkom vremenu ovo bude najjača desničarska grupa u Evropskom parlamentu", naglasio je Orban.

Tri političke stranke koje su sklopile savez trebale bi da povuku zastupnike iz najmanje četiri zemlje EU, kako bi uspešno formirale grupu u novom sazivu Evropskog parlamenta.

Lider Slobodarske stranke Herbert Kikl istakao je da će se novi saziv Evropskog parlamenta po prvi put sastati u Strazburu 16. jula.

"Sve političke snage koje žele da se pridruže našim političkim i pozitivnim reformskim naporima su vrlo dobrodošle", kazao je Kikl, ističući da ima mnogo zainteresovanih, ali nije imenovao potencijalne partnere. (kraj) mjj/sv/mk

Share: