Usvojen Patriotski manifest

17:08 30. 06. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

BEČ - Premijer Mađarske Viktor Orban i njegovi politički saveznici u Evropskoj uniji potpisali su danas u Beču Patriotsku deklaraciju, koja bi trebala da bude uvod u formiranje novog poslaničkog kluba u Evropskom parlamentu.

Pored Orbanovog Fidesa, dokument su potpisali predsednik Slobodarske partije Austrije Herbert Kikl i nekadašnji premijer Češke Andrej Babiš, a nedugo nakon potpisivanja deklaracije objavljeni su njeni detalji.

Prema tekstu Patriotske deklaracije, narodi Evrope došli su na istorijsku prekretnicu.

"Evropska unija, koja je nekada bila projekt iz snova ukorenjen u želji za pomirenjem nakon dva svetska rata, okrenula se protiv Evropljana i sada zastupa interese koji su suprotni volji nacija, regija i malih zajednica koje čine našu evropsku domovinu", navodi se, prenosi portal Klix.

Ukazuje se da institucije nepoznate evropskim građanima i udaljene od njih, zajedno sa jakim globalističkim snagama, birokratama koje niko ne bira, lobijima i interesnim grupama, planiraju da zauzmu mesto nacija, a alat za to im je evropska centralna država.

Ističe se da su evropski izbori u junu zbog toga imali generacijski i egzistencijalni značaj.

"Politička podela više nije između konzervativaca i liberala ili desnice i levice, već između centrista, koji su vesnici nove evropske superdržave, i patriota i suverenista, koji se bore za očuvanja evropskih nacija. Samo pobedom i saradnjom patriotskih i suverenističkih stranaka možemo garantovati nasleđe našoj deci", pojasnili su.

Poručili su da veruju da Evropu čine jake, ponosne i nezavisne nacije, Evropu koja radi zajedno kroz institucije ukorenjene u nacijama, koja je suverena i neodoljivo zastupa svoje interese, slobodna od bilo kakve zavisnosti koja ometa sprovođenje volje njenih nacionalnih zajednica.

"Evropu koja je posvećena miru i dijalogu, ali u isto vreme spremna da se brani od svake opasnosti, da štiti i slavi svoj evropski identitet, tradiciju i običaje, plod grčko-rimskog i judejsko-hršćanskog nasleđa, ceni različitost koja je svojstvena njenim nacijama, njihovoj istoriji i načinu života", stoji u deklaraciji.

Tvorci deklaracije kažu da je Evropa branilac stvarnih sloboda, osnovnih prava i ljudskog dostojanstva i da se snažno opire svakom pokušaju da se one ograniče.

"Evropa je odlučna da zaštiti svoje granice, zaustavi ilegalne migracije i sačuva svoj kulturni identitet, sledeći volju velike većine njenih građana. Sastoji se od nacija spremnih da brane svoje narode od svih potencijalnih pretnji, bilo da su političke, ekonomske, verske ili kulturne prirode", navodi se u dokumentu.

Na kraju se izražava uverenje da će budućnost kontinenta biti vraćena Evropljanima.

"Vraćamo naše institucije i usmeravamo evropsku politiku u pravcu koji služi našim nacijama i narodima. Dajemo prioritet suverenitetu nad federalizmom, slobodi nad diktaturom, i miru. Ovo je manifest patriota koji služe Evropi", zaključuje se u deklaraciji. (kraj) is/mk

Share: