Potrebne konsultacije sa OCD

12:40 04. 07. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ako Evropska komisija želi da održi imidž Evropske unije (EU) kao zaštitnice osnovnih vrednosti demokratije i pluralističkog društva, mora da pokaže posvećenost zahtevajući od vlada Zapadnog Balkana da poštuju pravne odredbe o konsultacijama u vezi nacrta reformskih agendi, navodi se u danas objavljenom pismu EU Resurs centara.

Novi Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja glavnu novu priliku za podsticanje reformi usklađenih sa EU u regionu, uz istovremeno jačanje imidža EU u javnosti i sveukupnu podršku pristupanju EU, navodi se u pismu koje će biti upućeno institucijama EU i vladama zemalja Zapadnog Balkana.

Reformska agenda, koju priprema svaka od zapadnobalkanske šestorke, biće osnova za utvrđivanje, sprovođenje, monitoring i ocenjivanje napretka u reformama povezanim sa dvogodišnja plaćanja novog finansijskog paketa, dodaju EU Resurs centari Zapadnog Balkana.

Uporedo sa mnogobrojnim kompleksnim zadacima koje i Komisija i vlade Zapadnog Balkana treba da preuzmu da bi pokrenuli implementaciju Plana rasta, ovi delovi koji se odnose na ulogu nacionalnih parlamenata, civilnog društva i socijalnih partnera mogu delovati kao manji detalji.

Ipak, za te aktere, koji su u velikoj meri marginalizovani u procesu priključenja EU koji karakteriše snažna "ekzekutivna pristrasnost", oni su od suštinskog značaja.

Obaveza da se sprovode konsultacije u razvoju ovih ključnih dokumenata za planiranje i određivanje prioriteta reformi je sama po sebi reformski uspeh – minimalni standard koji bi svi učesnici trebalo da poštuju.

Razumemo izazov osiguravanja da se kvalitetne Reformske agende razviju u previđenom roku, ali ne smemo dozvoliti da proces konsultacija bude žrtva žurbe. U prošlosti, često smo primećivali štetnu praksu u našim zemljama korišćenja obaveza iz procesa pristupanja EU i kratkih rokova kao izgovora za zanemarivanje procesa konsultacija, ističe se u saopštenju.

Sad je vreme da se primene reči u delu. Ako Komisija želi da održi imidž EU kao zaštitnice osnovnih vrednosti demokratije i pluralističkog društva, mora da pokaže posvećenost zahtevajući od vlada Zapadnog Balkana da poštuju pravne odredbe o konsultacijama u vezi nacrta Reformskih agendi.

U krajnjem slučaju, Komisija ima ovlašćenje da negativno oceni i odbije ove planove ako ne budu poštovani propisani minimalni kriterijumi, dodaje se.

Početak ovog procesa kršenjem jasne pravne obaveze otežaće kasnije rešavanje takvih problema u primeni ove velikodušne nove podrške naporima regiona za pristupanje EU, zaključuje se u pismu. (kraj) mjj/ivt/dj

Share: