Mnogo razloga za litijum

10:55 19. 07. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da ima dosta razloga za projekat eksploatacije litijuma, a pre svega da je to dobar pojekat za Srbiju jer stvara nove potencijale lanca vrednosti, nova radna mesta ne samo u rudarstvu, već i u drugim koracima prerade i povezuje Srbiju sa budućnošću mobilnsti koja mora biti bez emisija ugljen-dioksida.

Potreban nam je litijum za baterije koje su ključne, a taj materijam ima važnu ulogu, kao što je bila nafta do sada, rekao je Šolc.

Ono što kopamo iz zemlje koristićemo više puta, ali moramo jednom krenuti. Ključnu ulogu u tome ima Srbija kao naš partner u Evropi, za nas je važno da rudarstvo odgovara svim kriterijuma, da budu minimalne posledice po životnu sredinu, rekao je Šolc.

Uz ocenu kako "svi znaju za posledice rudarstva koje su vidljive", Šolc je rekao da "ako se to vidi, onda ambicija svih mora biti da se pokaže da se može sve raditi na drugačiji način", sa mogućnostima koje danas postoje.

Važna je odluka da se držumo najviših standrad živitne sredine, rekao je Šolc i ukazao da nije u Beogradu samo da bi danas pružio podršku, već da će "biti sa Srbijom tokom celog puta".

Znamo da osam milijardi ljudi živi na svetu, ali i dalje će biti 400 do 500 miliona u Evropi, a ono što nas zaokuplja moramo učiniti zajedno. Ovo je važan evropski projekat koji se bavi evropskom perspektivi regiona, naglasio je Šolc.

Kao nemački kancelar smatram da se će se obećanja, data davno kada je reč o perspektivi država Zapadnog Balkana u odnosu na EU, ostvari brzo. Sve zemlje pripadaju EU i na svakako ćemo podržati tu perspektivu uz rešenost da spojimo Evropu na taj način, poručio je Šolc. (kraj) vip/ivt

Share: