Važan dan za istoriju Srbije

11:18 19. 07. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Evropski komesar za energetiku Maroš Šefčovič izjavio je danas na Samitu o kritičnim sirovinama da je "današnji dan važan za istoriju Srbije", jer projektom Jadar "pravi korake napred da zauzme centralno mesto u evropskoj ekonomiji".

Ovim projektom Srbija će napredovati i postići važne ciljeve, a pre svega da se ojača srpska priverda i lokalne grane privrede sa celim lancem snabevanje i poštovanja ekoloških standara i odgovori na zabrintiost lokalnog stanovištva.

To si motivi koji vode nas u EU kod investicija u strateške projekte. Evropska unija će biti spremna da pomogne Srbiji da postogne ova dva centralna cilja. Za ovim stolom je ono najbolje što EU može da ponudi u pitanju novih tehnologija, rekao je Šefčovič.

Znamo da su neki globalni investitori zaintersovani samo za sirovinu i ne obaćaju pažnju na to da maksimizuju korist za lokalnu ekonomiju, ali to nije naš cilj koji i mislim da ste vi ovde to shvatili, naveo je slovački zvaničnik.

Ističući da mnoge kompanije iz EU rade u Srbiji i pomažu lokalne električne inustrije, Šefčovič je rekao da su spremne da se uključe i u elektičnu mobilnosti i u nove faze i lance snabdevanja, uz spremnost da sarađuju sa Srbijom i investiraju u srpski potencijal.

Prva električna linija vozila Stelanstisa je tu i uskoro ćemo videti pokretanje pune proizvdonje pa će Srbija postati centar celog lanca od rudnika, do prerade, proizvdnji električnih vozila, uključujući i reciklažu onako kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić trazio kada nam je predstavio svoju viziju pre nekoliko godina.

Kada govorimo o brojkama to je više od 20.000 radnih mesta, rast bruto domaćeg proizvoda u narednom periodu na visokom novu, a to pokazuje važnost projekta za Srbiju i želimo da podržimo i ubrzamo, naglasio je Šefčović.

Predlažemo novo stratekšo partenstvo, nove električne mobilnosti, ptopisavenjm dokumenta zelimo da privučemo još više evropskih investicija u ovu zemlju, dodao je.

Drugi cilj koji želimo je održivi razvoj, jer ekonomija mora biti kompatibilna sa zdravljem ljudi i prirode i to je poruka koja dolazi od građana Srbije, žele čistiju i održiviju ekonomiju, svež vazduh.

Minerali kao litijum su od suštinskog značaja za zelenu tranziciju, ali rude moraju da se iskopavaju uz najvišu dužnu pažnju i to građani Srbije i EU očekuju - poštovanje najviših ekoloških standarda.

Svaka baterija mora da ima pasoš da li su poštovani ekološki i socijalni standarsi, a ako se to ne poštuje, ne može se plasirati na tržište EU. To je garancija Srbiji i njenim građanima da se proizvode baterije uz poštovanje naših standarda.

Svaki korak koji se preduzima je korak dalje ka pristupanju EU i ambiciji Srbije da nam se pridruži, a naše je da taj posao ubrzamo.

Srbija može da oseti korist pridruživanja pre nego postane naš član, objasnio je on.

Želimo da joj pomogne da harmonizuje svoje zakondoavstvo sa EU. Uveren sam da ćete to uraditi na isparavn način.

Evropa želi prosperitet Srbije jer je Srbija u srcu Evrope. (kraj) vip/ivt/dj

Share: