Produžen mandat Lajčaku

14:18 26. 07. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BRISEL - Savet Evropske unije (EU) produžio je danas mandat specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine, a imenovao je i nove specijalne predstavnike EU na Kosovu i u Bosni i Hecegovini.

Lajčak je imenovan za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine 2. aprila 2020. godine, a iako je ranije predviđeno da će od 1. septembra preuzeti dužnost ambasadora EU u Švajcarskoj, početkom jula je na zasedanju ambasadora država članica EU najavljeno da će mu biti produžen mandat do kraja januara 2025.

Lajčakovo imenovanje za specijalnog predstavnika EU predstavljalo je izraz želje EU za intenziviranje dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, a deo njegovog mandata, kako je navedeno, odnosi se i na postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa Kosova i Srbije, kao i na unapređenje dobrosusedskih odnosa na Zapadnom Balkanu u celini i promovisanje pomirenja, unapređenje vidljivosti EU i jačanje konzistentnosi i efikasnosti njenih akcija u regionu.

Savet EU imenovao je za novog specijalnog predstavnika EU u Prištini estonskog diplomatu Aiva Orava, koji će preuzeti dužnost 1. septembra od Tomaša Sunioga, šefa Kancelarije EU u Prištini od 2020. godine.

Orav je diplomata sa velikim iskustvom na širokom spektru pozicija. Trenutno je stalni predstavnik Estonije pri EU, a ranije je bio šef delegacija EU u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

Kako je navedeno u saopštenju, Orav će tokom početnog dvogodišnjeg mandata igrati "vodeću ulogu u promovisanju stabilnog, mirnog, demokratskog i multietničkog Kosova koje sarađuje sa regionom", te "podržati evropsku perspektivu Kosova i približavanje EU, i pratiti, pomagati i olakšati napredak u pogledu političkih, ekonomskih i evropskih prioriteta".

Savet EU odlučio je i da imenuje Luiđija Soreku za specijalnog predstavnika EU za BiH, a preuzeće 1. septembra dužnost od aktuelnog ambasadora EU u Sarajevu Johana Satlera, kome ističe petogodišnji mandat 31. avgusta.

Mandat Soreke biće da osigura kontinuirani napredak u procesu stabilizacije i pridruživanja, u cilju "stabilne, održive, mirne i multietničke i jedinstvene BiH, koja će mirno sarađivati sa svojim susedima na putu ka članstvu u EU", navedeno je u saopštenju Saveta EU.

Soreka je od 2018. do 2022. godine bio šef Delegacije EU u Albaniji, a od proleća 2022. godine bio je specijalni izaslanik EU za pitanja migracija. (kraj) vem/dj

Share: