Evropa još nema nijedan rudnik

10:00 12. 08. 2024. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Direktor za energiju i klimu u Evropskom udruženju za rudarske industrije, metale i minerale Euromines Florijan Anderhuber izjavio je da u Evropskoj uniji (EU) postoji mnogo primera, poput Švedske i Finska, a na kraju i projekta „Jadar“, koji pokazuju da rudarstvo može biti održivo i odgovorno, i da je to mnogo više od kopanja rupe u zemlji.

"Litijum je verovatno strateški najvažniji materijal od svih u energetskoj tranziciji. Iako postoje rezerve na evropskom kontinentu, još nije otvoren nijedan rudnik, niti rafinerija. Evropska zavisnost od ovog, ali i drugih, ključnih sastojaka, zahteva od nas da radimo više sami – i to na pravi način od početka. Za to su potrebna dva elementa: razumevanje onoga što imamo u zemlji i partnerstvo sa prijateljima", istakao je Anderhuber u intervjuu za portal Demostat.

Prema njegovom mišljenju, projekat "Jadar“ u Srbiji može drastično smanjiti zavisnost Evrope u celini od litijuma, dok istovremeno stvara lokalnu dodatnu vrednost – i sve to primenom najboljih dostupnih tehnologija za rudarenje i preradu. (kraj) vem/dal/dj

Share: