Zeder protiv koalicije sa Zelenima

07:37 23. 08. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - "Koaliciju 'semafor' treba hitmo smeniti, a Zeleni su ideološko jezgro sadašnje vlade", rekao je Markus Zeder, bavarski premijer kojeg mnogi među demohrišćanima priželjkuju za kandidata za kancelara tog političkog bloka, javlja agencija DPA.

Markus Zeder (Söder), lider bavarske demohrišćanske CSU, i dalje isključuje bilo kakvu mogućnost koalicije demohrišćana sa partijom Zelenih posle saveznih izbora sledeće godine.

"Koaliciju 'semafor' treba hitmo smeniti, a Zeleni su ideološko jezgro sadašnje vlade", rekao je Zeder, aludirajući na tročlani vladajući savez socijaldemokratske SPD, Zelenih i liberalne FDP.

Bavarski premijer Zeder, koji je na izborima za Bundestag jedan od mogućih kandidata za kancelara demohrišćanskih sestrinskih partija CDU i CSU, napisao je na platformi Iks (X) da se zato ne sme dozvoliti da Zeleni i dalje učestvuju u poslovima vlade.

Zeder je ministra privrede, člana Zelenih Roberta Habeka (Habeck) zbog odricanja Nemačke od nuklearne energije i zakona o grejanju nazvao najgorim ministrom privrede u istoriji zemlje.

Sa druge strane, šefica poslaničke grupe Zelenih u Bundestagu Katarina Drege (Katharina Dröge) za Ziddojče cajtung (Süddeutsche Zeitung) nije isključila savez sa demohrišćanskim partijama.

I predsednik Zelenih Omid Nuripur (Nouripour) je nagovestio spremnost za nove koalicije.

Zeder je ocenio da je reč o "naprosto neprijatnom" podilaženju Zelenih demohrišćanima. "Za CSU je potpuno jasno: Posle sledećih izbora nema crno-zelene koalicije", rekao je Zeder.

Favorit za kancelarskog kandidata demohrišćana na izborima 2025. je Fridrih Merc (Friedrich Merz) lider Hriščansko demokratske unije (CDU), "starije sestre" bavarske CSU.  

Međutim, u novijoj anketi agencije Infratest dimap, 38 odsto ispitanika je ocenilo da Zeder može biti dobar kancelar.

Drugi je, sa 36 odsto, premijer Severne Rajne-Vestfalije i Mercov partijski kolega Hendrik Vist (Wüst), a sam Merc je tek treći, sa 27 odsto.

Merc i Zeder su se dogovorili da će odluku o kandidatu za kancelara zajedno doneti najesen. (kraj) dep/dj

Share: