Neće u Srbiju dok je Vučića

13:32 26. 08. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

ZAGREB - Hrvatska pevačica Severina Vučković potvrdila je danas za Index.hr da su je u nedelju uveče zaustavili na srpskoj granici i poručila da nikada više neće doći u Srbiju dok je na vlasti Aleksandar Vučić.

"Srbijo, volim te… i želim da što pre postaneš demokratska. Ali neću više nikad doći u Srbiju dok vam ovaj ne sjaše s vlasti. Znamo svi dobro koji. A i kakva je to državna vlast kad se boje mog mišljenja", naglasila je Vučković.

Ona je prenela da ju je na prelazu Bajakovo zaustavio granični policajac, a potom je njena advokatica iz Srbije pozivala graničnu policiju.

"Nekoliko sati smo stavljeni sa strane, sedeći u autu. Onda sam krenula u zgradu granične policije, tražeći toalet pa su mi usput rekli da se 'čekaju inspektori iz republičkog MUP koji putuju iz Beograda. Shvatila sam da postaje ozbiljno", rekla je pevačica.

Severina Vučković je prenela da su pretraživali automobil, tražili joj radnu dozvolu, a potom je odveli u zgradu policije na razgovor.

"Na ispitivanju su mi bez suvišnih pojašnjenja krenuli postavljati pitanja što mislim o Srebrenici, Oluji, zašto sam podržala demonstracije protiv iskopavanja litijuma i napisala da je to Srbija koju volim. Dotakli su se i Jasenovca, a došli su i do Tuđmana", rekla je ona.

"Kad su me pitali oko Srebrenice, policajac mi je rekao kako je morao guglati što sam govorila dok se vozio prema granici, pa sam ga uputila, kad je već guglao mene, da progugla izjave Milorada Dodika iz 2004. godine u emisiji Senada Hadžifejzovića, kada je rekao ''Znam što je bilo u Srebrenici, bio je genocid'", prenela je pevačica.

"Rekla sam mu, kad već gugla, da izgugla i Vučića koji je svojevremeno u Glini huškao Srbe i objašnjavao im da je to Srbija. Pitala sam organa reda i zašto nisu uhapsili nemačkog kancelara Olafa Šolca nedavno kad im je došao u posetu, budući da je Nemačka glasala u Ujedinjenim nacijama za rezoluciju o Srebrenici", rekla je Severina Vučković.

Rekla sam mu, naglasila je ona, da im je predsednik bio Miloševićev ministar informisanja, pa ih očito nije dobro informisao.

Severina Vučković je kazala da voli Srbiju u kojoj 100.000 Srba protestuje zbog zaštite okoline i da bi sačuvalo svoju zemlju, a da "onaj koji je trenutno na čelu Srbije" neće njenim maltretiranjem skrenuti pažnju s problema koji more Srbe u Srbiji.

"Pokušala sam organu reda objasniti da im je vođa, za kojeg mi reče da je izabran na izborima, najveći ustaša za Srbe. Proterao je iz države stotinu hiljada Srba koji su pobegli od njegove politike i ekonomije. Ostatak koji drži u državi, a sada namerava trovati litijumom, pokorio je kroz medije koje drži u šaci predanije i jače od Putina samog, koji mu je jedan od najvećih uzora", naglasila je ona.

Severina Vučković je prenela i da je policajcu rekla da prekida predstavu i da neće više odgovarati na njihova pitanja, da joj vrate dokumente i da će o svemu čitati u medijima.

"Nekoliko puta me policajac molio da to ne radim, objašnjavao mi da mogu slobodno u Srbiju. Samo sam mu dodala da svojim nadređenima poruči da su ispali glupi, jer će samo postići kontraefekt, a ja od Srbije ne živim", rekla je Vučković.

Ona je prenela da voli sve građane Srbije, jer su Srbi pošten i dobar narod, ali im je vlast grozna i da nikad nije rekla da su Srbi genocidni, nego su to Vučićevi mediji izmisli.

Severina Vučković je rekla i da je policajcima na kraju otpevala stihove iz pesme Đorđa Balaševića "Živeti slobodno" i poručila im da im hitno treba novi Balašević. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: