Evropa da sustigne Kinu i SAD

12:58 30. 08. 2024. FoNet | Anđelija Stojković

NOVI SAD - Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas u Novom Sadu da Evropa treba da prestane da kaska u domenu veštačke inteligencije i da treba da stvori svoj model i sustigne Kinu i Sjedinjene Američke Države koje su najdalje odmakle i najviše uložile u tu oblast.

Makron je na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji InGrid - Šnajder elektrik LLC rekao da veštačka inteligencija transformiše svakodnevicu, a da Evropljani to malo gledaju sa distance, dok Kinezi i Amerikanci više investiraju.

Kako je rekao, Evropljani imaju ulogu koja ih čeka, jer imaju mogućnosti da osmisle sopstveni model.

Makron je rekao da u Kini postoji model kojim upravlja vlada, da je u Americi model potpuno privatni - preduzetnici odlučuju o tome, a da je Evropa kolevka renesanse i da je karakteriše stav da čovek treba da se stavi u centar svega što se dešava, pa to treba da se primeni i na veštačku inteligenciju.

"Da spojimo privatni i javni sektor. Da učinimo da veštačka inteligencija bude u službi nečega što je naš kolektivni interes", rekao je Makron.

Makron je dodao da Evropa treba da uloži u veštačku inteligenciju da bi dostigla nivo Kine i SAD, a da zatim treba da definiše pravila kako da se o toj temi razgovara na svetskom nivou.

Kako je rekao, razvoj veštačke inteligencije trebalo bi da se u Evropi razvija na tri S - na nauci (science), standardima - jer ima stvari koje treba zabraniti, a koje treba podržati, a treće S su rešenja (solutions), jer je potrebno stvoriti evropska rešenja za Evropu, a ne kineska ili američka.

"Ako znate da izgradite evropska rešenja, onda možemo da kažemo šta je dozvoljeno, šta nije, možemo da definišemo zajednički prosperitet i da ostanemo suvereni, to je četvrto, implicitno S", dodao je Makron.

Makron je rekao da Srbija ima važnu ulogu u svetskom partnerstvu za veštačku inteligenciju i da bi grupa kojom predsedava Srbija trebalo da koordiniše razgovore o toj temi.

Makron je najavio i da će Francuska naredne godine organizovati sastanak o veštačkoj inteligenciji.

"Sve što smo juče potpisali obećava da naše veze budu bolje struktuirane", rekao je Makron. (kraj) vem/and/dj

Share: