EU razočarana potezom Prištine

10:26 31. 08. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Portparol Evropske unije Peter Stano ocenio je danas da najnovija akcija Kosovske policije na severu Kosova rizikuje novu eskalaciju odnosa i na svom nalogu na društvenoj mreži Iks objavio saopštenje Kancelarije EU na Kosovu.

U tom saopštenju od petka navodi se da je EU "razočarana" nedostatkom koordinacije kosovskih bezbednosnih organa sa međunarodnim partnerima.

Najnovija operacija kosovske policije u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću dodatno rizikuje krhku bezbednosnu situaciju na terenu, navela je EU i dodala da su predstavnici Euleksa odmah poslati na teren kako bi pratili izvođenje operacije, "koja nije bila u koordinaciji sa EU i međunarodnim partnerima".

Unija neprekidno poziva vlasti Kosova da deeskaliraju situaciju i izbegavaju poteze koje negativno utiču na bezbednost ljudi. Nažalost, Vlada Kosova zanemaruje naše pozive, navodi se u saopštenju koje prenosi i Stano.

U saopštenju EU ponavlja da aktuelna akcija policije protiv institucija koje podržava Srbija može dovesti do novih ekslacija u već nestabilnoj situaciji.

Pitanje institucija koje finansira Srbija mora se rešavati u dijalogu kojem posreduje EU. Očekujemo da Kosovo i Srbija sva otvorena pitanja rešavaju u tom formatu dijaloga, zaključuje se u saopštenju. (kraj) vbr/ivt/MK

Share: