Ograničiti kretanje Rusa u EU

08:41 09. 09. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

PRAG - Zvanični Prag obnovio je svoju inicijativu. upućenu partnetima u Evropskoj uniji pre devet meseci, da se ograniči sloboda kretanja Rusa na teritoriji EU, piše danas Dojče vele i navodi da ruski državljani više ne mogu da uđu u Češku bez biometrijskog pasoša.

Akreditovanim diplomatama, kako predlaže Prag, više ne bi bilo dozvoljeno da se slobodno kreću po zemljama Šengenskog prostora.

Po češkim procenama, oko 3.000 ruskih diplomata i članova njihovih porodica na teritoriji EU ima diplomatske pasoše.

"Ne postoji nikakva obaveza za zemlje EU da tu šengenski privilegiju proširi i na ruske diplomate", naglasio je šef češke diplomatije Jan Lipavski.

Nisu, međutim, sve vlade zemalja EU saglasne s njegovim mišljenjem.

U dopisu upućenom komesaru EU za spoljnu politiku Đozepu Borelju, češki ministar je u junu istakao kako ruska agresija i "planirani akti sabotaže i napadi ruskih obaveštajnih službi" zahtevaju hitno preispitivanje šengenskog pitanja.

To pismo je potpisalo samo sedam ministara spoljnih poslova članica Unije - tri baltičke zemlje, te Danska, Holandija, Poljska i Rumunija.

U tom pismu Lipavski je naglasio kako je Češka svesna "straha od osvetničkih mera", te da je Prag ukalkulisao i moguću reakciju Moskve.

Češka smatra da bi troškovi za EU zbog mogućih ruskih kontramera bili manji od moguće štete koju bi ruske diplomate ili agenti mogli naneti Evropi. (kraj) vip/ivt

Share: