Unija ne priznaje rezultate

10:09 09. 09. 2024. FoNet | Velimir Ilić

BRISEL - Evropska unija (EU) saopštila je danas da ne priznaje izborne rezultate, ali ni sam izborni proces koji je sprovela Rusija od 6. do 8. septembra na Krimu i u Sevastopolju.

Unija najoštrije osuđuje održavanje takozvanih izbora Rusije na ukrajinskoj teritoriji, koji predstavljaju još jedan akt kršenja međunarodnog prava, Povelje UN i suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine, objavljeno je na sajtu Evropske spoljnopolitičke službe.

Rezultati izbora su ništavi i ne mogu proizvesti nikakva pravna dejstva, a rukovodstvo Rusije i oni koji su odgovorni za organizovanje tih nezakonitih akcija biće pozvani na odgovornost i suočiće se sa posledicama, najavljuje EU.

Krim je Ukrajina. Pozivajući se na Rezoluciju Generalne skupštine UN od 27. marta 2014. godine, pozivamo Rusiju da prekine svoje napore da podriva nacionalno jedinstvo i teritorijalni integritet Ukrajine, dodaje Unija.

Postoji jedan jasan izlaz iz ovog rata, a to je da Rusija odmah okonča svoj ilegalni, ničim izazvani i neopravdani agresorski rat protiv Ukrajine i da povuče sve snage i vojnu opremu sa teritorije Ukrajine unutar svoj međunarodno priznatih granica, zaključuje se u saopštenju. (kraj) vip/dj

Share: