Obezbediti kritične sirovine

18:28 09. 09. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Evropska unija treba da poveća sigurnost i smanji zavisnost u oblasti kritičnih sirovina i digitalne tehnologije, navodi se u dugoočekivanom izveštaju o konkurentnosti Evropske unije, koji je za Evropsku komisiju napisao bivši premijer Italije i predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi.

U delu izveštaja o smanjivanju zavisnosti kada je reč o kritičnim sirovinama, navodi se da je njihova ponuda koncentrisana u rukama nekoliko proizvođača, što stvara dva rizika za Evropu, a prvi je volatilnost cena, što sputava odluke o investiranju.

“Na primer, iako je ovo ekstreman slučaj, cena litijuma se povećala 12 puta protekle dve godine, da bi onda ponovo izgubila 80 odsto vrednosti, što je sprečilo otvaranje konkuretnog rudnika u Evropi”, stoji u izveštaju, prenosi Juropijen Vestern Balkans.

U izveštaju piše da trenutno nema aktivnih operacija rudarenja litijuma u EU ali da je nekoliko litijumskih projekata u razvoju ili u naprednoj fazi istraživanja, a pet do deset rudnika je planirano da se otvori do 2030. godine. "Iako se očekuje da će tražnja za litijumom porasti zbog porasta tržišta e-mobilnosti, domaća ponuda litijuma bi mogla da pokrije 50 do 100 odsto tražnje do 2030”, piše u izveštaju. (kraj) is/bdr

Share: