Dobrosusedski odnosi

12:05 16. 09. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

VRANJE - Evropska unija je potpuno posvećena članstvu Srbije i Severne Makedonije u Uniji i zato podržava projekte prekogranične saradnje, rečeno je danas u Vranju na predstavljanju prvog poziva za podnošenje predloga projekata prekogranične saradnje, vrednog 5,4 miliona evra.

Poziv u okviru Instrumenta predpristupne pomoći III je otvoren 5. septembra, a svi potencijalni korisnici imaju rok da do 22. oktobra podnesu predloge koje će kroz ovaj projekat EU kofinansirati sa 5,4 miliona evra.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je da je EU od 2001. godine Srbiji i Zapadnom Balkanu u grantovima dala više od četiri milijarde evra.

Ovakvi projekti prekogranične saradnje imaju za cilj promovisanje dobrosusedskih odnosa i rad da oni budu bolji, imaju za cilj promociju evropskih integracija, ali najvažniji cilj je da unaprede socijalno-ekonomski razvoj na terenu, tamo gde se to najbolje vidi, rekla je Miščević.

Ona je podsetila na neke od projekata koji su sprovedeni u okviru programa prekogranične saradnje, dodajući da se kroz tri projekta u Vranju vrlo dobro vide koristi saradnje.

Ministar lokalne samouprave Severne Makedonije Zlatko Perinski rekao je da novi program podržava inicijative koje neguju razmenu i međukulturnu saradnju.

Program nudi mogućnost saradnje u sektoru turizma manje razvijenih područja sa onim područjima koja su razvijenija, rekao je on.

Perinski je naveo da IPA III iznosi 8,4 miliona evra, ali da će u ovom pozivu za projekte biti dostupno 5,4 miliona evra.

Taj novac će biti podeljena na dva tematska prioriteta - zapošljavanje i prekogranična socijalna uključenost sa 2,9 miliona evra, odnosno podsticanje turizma sa 2,43 miliona evra, objasnio je Perinski.

Šef Delegacije EU Emanuel Žiofre izjavio je da su vrednosti EU demokratija, mir, sloboda, zalaganje za saradnju, dijalog, prosperitet i pravdu.

Zvanično objavljivanje ovog poziva za podnošenje predloga u okviru programa je početak saradnje u okviru velikog programa IPA III, pa će uslediti i novi pozivi za projekte prekogranične saradnje Srbije i BiH, kao i Srbije i Crne Gore, najavio je Žiofre.

Sve te inicijative će osnažiti regionalne veze i napore u saradnji, istakao je Žiofre, dodajući da će se dva glavna stuba saradnje fokusirati na zapošljavanje i mobilnost radne snage, odnosno podsticanje turizma, kulturnog i prirodnog nasleđa.

Unija je posvećena članstvu Srbije i Severne Makedonije u EU i želimo da ojačamo njihovu prekograničnu saradnju, kao načinu da se ispune zajednički ciljevi na dobrobit svih građana i time ojača put prosperitetu i mir, rekao je Žiofre.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da je ta lokalna samouprava od 2007. do 2018. godine učestvovala u programu prekogranične saradnje sa Bugarskom na četiri projekta.

Vranje ima nameru da aplicira sa projektima u oblasti turizma na projektima prekogranične saradnje sa Savernom Makedonijom, najavio je on.

Miščević, Perinski i Žiofre posetiće u Vranju i tri projekta koji su realizovani u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija - Severna Makedonija i Bugarska - Srbija.

Oni će posetiti Sektor za vanredne situacije, koji je korisnik projekta "Zajedničke intervencije u vanrednim situacijama u pograničnom regionu Srbije i Bugarske", Javno komunalno preduzeće Komrad, u okviru kog je realizovan projekat "Poboljšanje i zaštita ljudskog zdravlja i sredine smanjenjem rizika od zagađenja kroz efikasno upravljanje otpadom".

Poseta ministara biće završena obilaskom Javnog preduzeća Vodovod Vranje, koje je uključeno u realizaciju projekta "Jačanje međunarodnih odnosa između Severne Makedonije i Srbije sa zajedničkim ciljem unapređenja životne sredine". (kraj) vbr/ivt

Share: