Pripreme za rudnik litijuma

10:35 21. 09. 2024. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - U britanskoj regiji Kornvol počelo je da radi demonstranciono postrojenje za preradu litijuma što je, osam godina od najave projekta, prvi vidljivi korak ka otvaranju rudnika, a komercijalna proizvodnja litijuma po dve metodologije, iz geotermalnih voda i iz stena, trebalo bi da počne krajem 2025, preneo je Demostat.

Projekat je pokrenula startap kompanija Cornish Lithium koju je osnovao rudarski inženjer Džeremi Vrathol, a podržala ga je državna Britanska banka za infrastrukturu i vodeće rudarske kompanije.

Nalazište se nalazi u regiji Kornvel koja je nekada bila globalni centar rudarenja ali je nakon gašenja poslednjeg rudnika postala jedna od najsiromašnih oblasti u zemlji.

Sudeći po predviđenoj dinamici da se sa komercijalnom proizvodnjom krene krajem 2025. ili početkom 2026, to će biti prvi rudnik litijuma u toj zemlji, verovatno i prvi u Evropi, a svakako jedinstven jer je predviđeno da se mineral vadi i iz termalnih voda ali i iz stena, po dve metodologije za koje se tvrdi da su zelene. (kraj) vbr/bdr

Share: