Otvorena Nedelja mogućnosti

13:07 23. 09. 2024. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, otvarajući danas Evropsku nedelju mogućnosti, istakao je da je ta manifestacija "više od događaja" i da predstavlja simbol dubokog i razvijajućeg odnosa koji dele EU i Srbija, kao i njihove zajedničke evropske budućnosti.

Na otvaranju te petodnevne manifestacije, koju Delegacija EU organizuje u saradnji sa Vladom Srbije, a imaće više od 50 sesija u Beogradu i Nišu, Žiofre je rekao da je cilj da se pokažu sve mogućnosti koje EU nudi građanima i institucijama Srbije.

Ovo je dokaz da EU nije samo donator, već posvećeni partner rasta, modernizacije, demokratizacije i prosperiteta Srbije, za dobrobit njenih građana, istakao je Žiofre.

Žiofre je ukazao na važnost Plana rasta za Zapadni Balkan – kako uopšte, tako i za mala i srednja preduzeća u Srbiji, o kojima će biti reči tokom prvog dana Evropske nedelje mogućnosti.

Žiofre je ponovio "nepokolebljivu posvećenost" EU podršci Srbiji na njenom putu ka modernizaciji, privrednom rastu i članstvu u EU.

Nnovim Planom rasta, kako je istakao, EU je ponudila priliku bez presedana za ubrzanje evropskih integracija Srbije, jer je EU vidi kao buduću državu članicu.

Uspeh Srbije je uspeh EU, poručio je Žiofre.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je da je poenta te manifestacije da pruži priliku kako da na najbolji način, ili bar bolje nego do sada, Srbija iskoristi potencijale koje joj daje status kandidata za članstvo u EU.

Prilike postoje ne samo za državu, već i za svakog od nas, od malih i srednjih preduzeća do nevladinih organizacija na lokalnom nivou. Važno nam je da govorimo o procesu evrointegracija, jer ne bismo bili na ovom nivou u pristupnom procesu da nismo razgovarali, ne bi bilo ni mogućnosti. Nadam se da ćete dobiti odgovore na svoja pitanja, da će se roditi i nova, kao i nove ideje, navela je Tanja Miščević.

Komesar EU za susedstvo i proširenje Oliver Varheji istakao je u video poruci da je mesto Srbije u EU, koja je je u potpunosti posvećena podršci Srbiji na njenom putu ka modernizaciji, rastu i reformama.

"Mi smo vaši partneri na ovom putu i ​​uveren sam da ćemo zajedno uspeti. Molimo Vas da maksimalno iskoristite EU nedelju mogućnosti, kako bismo napredovali na našem zajedničkom putu", naglasio je Varheji. (kraj) vem/dal/dj

Share: