Pobeda Trampa loša za Nemačku

12:27 24. 09. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Ako se Donald Tramp posle predstojećim predsedničkih izborima u SAD vrati u Belu kuću, biće to još jedna loša vest za nemačku industriju ocenio je uticajni ekonomski institut Ifo.

Tramp je u kampanji obećao da će povećati uvoznu carinu. To nemački izvoz u SAD može da skreše za skoro 15 odsto, procenili su ekonomisti Ifo i Econpol Europe.

Takav potez Amerikanca posebno teško bi pogodio automobilsku i farmaceutsku industrija, sa padom izvoza nešto većim od trećine u prvoj, odnosno nešto manje od trećine u drugoj industriji.

Tramp je najavio carinsku stopu od 60 odsto na uvoz iz Kine u SAD i od 20 odsto na uvoz iz ostatka sveta. To bi nemačke proizvode u SAD učinilo znatno skupljim.

Carina na kinesku robu bi, uz to, indirektno uticala i na nemački izvoz, jer bi izazvala pad tražnje iz Kine.

"Ako Tramp bude ponovo izabran i ako otvori novi trgovinski rat sa Kinom, trpeće i nemačka izvozna privreda," rekla je Lisandra Flah (Flach) iz Ifo.

Flahova je sa koautorima u modele ubacila samo direktne posledice povećanja američkih carinskih stopa. Nisu uračunali posredne efekte, poput pada tražnje iz Kine zbog slabijeg izvoza te zemlje u SAD. (dep)/mk

Share: