Podrška inovativnim projektima

12:44 24. 09. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Fond za inovacionu delatnost predstavio je, u okviru Evropske nedelje mogućnosti, rezultate IPA 2019 projekta "Povećanje inovacionih kapaciteta i rasta malih i srednjih preduzeća", kojim je odobreno 20,9 miliona evra za podršku 96 projekata inovativnih preduzeća širom Srbije.

Kontinuirana saradnja Srbije i Evropske unije doprinela je izgradnji snažnog inovacionog ekosistema, koji je usmeren ka stvaranju savremene i konkurentne ekonomije, zasnovane na znanju, inovacijama i naprednim tehnologijama, navedeno je u saopštenju povodom svečanosti u Evropskoj kući.

Taj novac nije samo finansijska podrška, već strateško ulaganje u dugoročni razvoj Srbije. Mala i srednja preduzeća su stub ekonomskog napretka naše zemlje, čine 90 odsto privredne aktivnosti i nose najveći potencijal za podsticanje inovacija, otvaranje novih radnih mesta i jačanje konkurentnosti Srbije na globalnom tržištu, rekla je ministarka nauke Jelena Begović.

Ona je dodala da je Fond za inovacionu delatnost odigrao ključnu ulogu u pružanju finansijske i stručne podrške za razvoj inovativnih projekata, u koje je do sada uloženo više od 114 miliona evra.

Naš cilj je da ojačamo poziciju Srbije kao regionalnog lidera u inovacijama i tehnološkom napretku. Zajedno sa našim partnerima iz Evropske unije, stvaramo uslove koji omogućavaju da naši naučnici i preduzetnici dostignu svoj pun potencijal, čime Srbija postaje sve konkurentnija na globalnom nivou, zaključila je Begović.

Projekat, čija je ukupna vrednost 26 miliona evra, finansira se iz Pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA 2019) i budžeta Srbije, sa ciljem jačanja inovacionih kapaciteta i povećanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre ocenio je da je Srbija u poziciji da postane regionalni centar za tehnološki napredak.

Pokazali smo se kao ključni partner u izgradnji inovacionog ekosistema koji omogućava održivi ekonomski rast Srbije, dodao je on.

Ulaganja EU, u vrednosti od više od 90 miliona evra u celokupan inovacioni sektor, dokazuju našu posvećenost izgradnji moderne ekonomije Srbije, zasnovane na znanju i inovacijama, rekao je Žiofre.

Predstavljen je i projekat startap ECO Hive, koji je demonstrirao svoj inovativni proizvod košnice budućnosti, za automatsko uklanjanje pčelinje grinje - varoe, dokazujući da inovacije u Srbiji mogu imati globalni uticaj i rešavati stvarne svetske izazove. (kraj) vem/ivt/mk

Share: