Proširenje EU ostaje prioritet

09:36 26. 09. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

NJUJORK - Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj poručio je na neformalnom sastanku sa liderima Zapadnog Balkana u Njujorku da proširenje EU ostaje glavni prioritet i naglasio značaj rešavanja otvorenih pitanja kroz dijalog i kompromis, javlja danas RTS.

Borelj je na sastanku, održanom u sredu na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, potvrdio posvećenost EU podršci Zapadnom Balkanu na evropskom putu, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Ponovio je da je članstvo u EU na dohvat ruke, pod uslovom da se ključne reforme sprovode obnovljenim fokusom.

Sastanak sa liderima Zapadnog Balkana, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, bio je i prilika da se "podseti na potrebu rešavanja postojećih bilateralnih sporova".

Borelj je naglasio značaj dobrosusedskih odnosa koji se postižu kroz dijalog i kompromis kao suštinske korake ka integraciji u EU.

"Lideri moraju da donesu hrabre, strateške odluke da unaprede svoje evropske težnje", saopštila je EEAS, navodeći da je na sastanku naglašena i potrebu za strateškim usklađivanjem sa EU kako bi se očuvala regionalna stabilnost.

Sastanak je poslužio i kao povod za razmenu mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa, mimo proširenja, odnosno o pitanjima globalne bezbednosti i stabilnosti. Diskusija je bila usredsređena na hitne geopolitičke izazove, "posebno na štetan uticaj ruske agresije na Ukrajinu i napore Kine da proširi svoj ekonomski uticaj".

Na sastanku su, pored Vučića, učestvovali i premijer Albanije Edi Rama, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska-Davkova, potpredsednik Vlade Crne Gore za spoljne i evropske poslove Filip Ivanović, kao i predsednica Kosova Vjosa Osmani. (kraj) vem/dj

Share: