Pobednici bez mandata za Vladu

08:27 30. 09. 2024. FoNet | Velimir Ilić

BEČ - Desničarska Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) pobednik je jučerašnjih parlamentaranih izbora u Austriji, ali bez izgleda da će od šefa države Aleksandera Van der Belena dobiti mandat jer je on jasno poručio da se ne mogu pogaziti principi liberalne demokratije, mada ni ostale partije nisu sklone koaliciji sa FPÖ koja baštini nacističku ideologiju.

"Pri sastavljanju vlade moraju se poštovati temelji liberalne demokratije, a to su: vladavina prava, nezavisno sudstvo, ljudska prava i prava manjina, nezavisni mediji i članstvo u Evropskoj uniji", poručio je predsednik Austrije.

Van der Belen, koji daje mandat za sastavljanje vlade, rekao je da će se narednih dana "pokazati ko će s kim i šta ko želi za Austriju".

On je i pre izbora jasno stavio do znanja kako je malo verovatno da će mandat za sastav vlade poveriti evroskepticima koji ne poštuju standarde i pricipe Evropske unije.

"Ja sigurno neću na putu do buduće vlade podržati stranke koje su duboko antievropske i koje podržavaju Rusiju u ratu protiv Ukrajine", rekao je nekoliko dana uoči izbora Van der Belen.

Pobednik izbora, FPÖ - prema nepotpunim rezultatima na osnovu prebrojanih 97 odsto glasova - ima komotno vodstvo sa 28,8 %.

U prvim analizama jučerašnjih rezultata evropski portal Politiko ocenio je da je "Austrija skrenula udesno" i da je "prvi put od Drugog svetskog rata da je stranka ukorenjena u nacističkoj ideologiji pobedila na nacionalnom glasanju".

Drugoplasirana Narodnjačka stranka Austrije (ÖVP), koja u koaliciji sa Zelenima vlada poslednje četiri godine, osvojila je 26,3 odsto, izgubivši više od 11% glasova u odnosu na prethodne izbore.

Na trećem mestu je Socijaldemokratska stranka Austrije (SPÖ) sa 21,1 posto glasova, a na četvrtom liberalna stranka NEOS (9,2 %), dok su koalicioni partneri aktuelnog kancelara Karla Nehamera - Zeleni, osvojili 8,3 % glasova.

Ostale partije, među kojima je i Komunistička stranka Austrije, nisu uspele da preskoče izborni prag od četiri odsto. (kraj) vip/dj

Share: