Berbok veruje u Z.Balkan

22:11 02. 10. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) računa na proboj u pregovorima sa šest država Zapadnog Balkana o približavanju Evropskoj uniji, uprkos stalnim napetostima između Srbije i Kosova.

Punom parom se radi da se na samitu sa šefovima država i vlada regiona postigne ključni korak - primena regionalnog sporazuma o slobodnoj trgovini, Cefta - rekla je Berbokova u utorak u Berlinu, na konsultacijama o Zapadnom Balkanu.

Na samitu u okviru takozvanog Berlinskog procesa, koji će se održati za dve nedelje, obeležiće se 10 godina od pokretanja ovog formata.

Berlinski proces je pokrenula tadašnja kancelarka Angela Merkel.

Primena sporazuma Cefta (Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini) je pod blokadom zbog nesuglasica oko statusnih pitanja između Kosova i Srbije.

Berbokova je istakla da će jača privredna saradnja na Zapadnom Balkanu doneti veću bezbednost. Cilj je i dalji napredak u prekograničnoj mobilnosti, posebno mladih.

To podrazumeva, između ostalog, mogućnosti putovanja, lakše međusobno priznavanje stručnih i univerzitetskih diploma, kao i postepeno ukidanje tarifa za roming.

"U Evropi nema sivih zona u kojima drugi sa strane mogu da intervenišu", rekla je nemačka ministarka, osvrćući se na pokušaje ruskog predsednika Vladimira Putina da utiče na region.

Vladi Srbije se posebno često prigovara zbog bliskosti sa Moskvom.

Mnogi dogovori koji su postignuti treba i da se implementraju, insistirala je kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala-Švarc (Gervalla-Schwarz).

"U suprotnom, sav ovaj trud ovde nema nikakvog smisla, da se stalno sastajemo, a da ne radimo dalje na rezultatima", rekla je Gervala-Švarc. (kraj) dep/mk

Share: