Šolc se ne predaje

22:33 02. 10. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) ponovio je da želi da se bori za drugi mandat. Izbori se planiraju za septembar sledeće godine.

Šolc je u Šverinu, u razgovoru sa građanima povodom Dana nemačkog jedinstva 3. oktobra, rekao da hoće da bude kandidat za kancelara svoje Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD).

"Moja ambicija je prilično velika. Voleo bih da ponovo uradim ono što niko nije verovao da mogu da uradim godinu dana pre poslednjih saveznih izbora, a to je da ću pobediti na izborima", rekao je Šolc dodajući da je "prilično samouveren".

Socijaldemokrate su neko vreme pre izbora 2021. stajale slabo u anketama, a onda se dogodio preokret. SPD je osvojila najviše glasova i formirala vladu sa Zelenima i liberalima (FDP).

U anketama Šolcova stranka ponovo stoji vrlo loše i to već duže vreme. Socijaldemokrate podržavaju kancelara u borbi za drugi mandat, mada zvanične odluke još nema.

Građani, sudeći po istraživanjima javnog mnjenja, žele da vide nekog drugog kancelarskog kandidata iz SPD umesto Šolca. Uglavnom se pominje ministar odbrane Boris Pistorijus (Pistorius), ali i on je ranije rekao da stoji uz Šolca.

U istraživanjima ubedljivo vode demohrišćani (CDU/CSU). (kraj) dep/mk

Share: